KIND VAN tentoonstelling over kinderen van ouders met verslaving en psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

13 februari 2023 – Vanaf afgelopen weekend hangen er negentien portretten van kinderen die zijn opgegroeid met ouders met psychische en/of verslavingsproblemen bij het station Bijlmer Arena in Amsterdam.  De tentoonstelling ‘Kind Van’ wil hun verhalen laten zien aldus  organisator Mirjam Bekker-Stoop van stichting Open Mind. Zij hoopt dat daarmee een taboe wordt doorbroken en dan mensen zich door deze portretten minder alleen voelen.

In Nederland groeit 1 op de 6 kinderen onder de 18  jaar op met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen. Deze kinderen worden aangeduid als KOPP/KOV (Kinderen van Ouders met Psychische Problemen en Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen). Het kan gaan om één of beide ouders. Ook volwassenen vallen onder deze term, zij zullen immers altijd een kind van hun ouders blijven.

Opgroeien met een psychisch kwetsbare of verslaafde ouder heeft een levenslange impact. KOPP/KOV hebben een verhoogd risico om zelf psychische en/of verslavingsproblemen te ontwikkelen.

Zij die opgegroeid zijn met een psychische kwetsbare of verslaafde ouder hebben vaak het gevoel er alleen voor te staan. De zichtbaarheid van KOPP/KOV en de beschikbaarheid van preventieve hulp voor KOPP/KOV is gering, waardoor zij beperkte aandacht en steun ontvangen.

In de samenleving bestaat nog steeds een stigma op psychische en verslavingsproblemen. Dit maakt het lastig voor KOPP/KOV om open te zijn over hun voormalige én huidige situatie. Dit wordt versterkt door gevoelens van schaamte die zij ervaren. Het doorbreken van dit taboe is essentieel om ervoor te zorgen dat KOPP/KOV gezien en gehoord worden en dat zij de nodige aandacht en steun krijgen die zij verdienen.

Daarom heeft stichting Open mind haar krachten gebundeld met MIND Naasten Centraal, de Nationale Jeugdraad, Trimbos-instituut, Met Zonder Ouders en FNO GeestKracht om de maatschappelijke kennis over KOPP/KOV te vergroten.

Vanaf 10 februari t/m 6 maart zijn de portretten te zijn op het Hoekenrodeplein in Amsterdam-Zuidoost.

Bekijk hier de uitzending van AT5 over de tentoonstelling

Podcast
In de podcast  luister je naar een selectie van de verhalen van de geportretteerden, waaronder die van de fotograaf, zelf ook een kind van..

Samengesteld door Studio Groen en Geel en vanaf 10 februari te beluisteren via Spotify en Apple podcast > stichting open mind. Luistertijd 29:30 min.

Bron: persbericht

 

 

Dit bericht is 1372 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail