Kijktip: Hoogleraar Robert Vermeiren vandaag aan tafel bij Zomergasten

Facebooktwitterlinkedinmail

1 augustus 2021 –   Hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren is vandaag de derde gast in VPRO Zomergasten. In het programma zal hij onder meer spreken over de impact van de coronamaatregelen op jongeren. ‘Ik wil met mijn avond de kijkers laten nadenken over het complexe en boeiende thema van de opgroeiende jongere.’

Robert Vermeiren is hoogleraar Kinder- en jeugdpsychiatrie aan het LUMC. De Vlaming geldt al decennialang als het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie. Vermeiren mengt zich in tal van debatten. Hij spreekt zich zeer kritisch uit over de decentralisatie van de jeugdzorg, waardoor kinderen met complexe problemen moeilijker hulp krijgen.

Kinderen in coronatijd
Tijdens de tweede lockdown signaleerde hij in een brandbrief, ondertekend door alle hoogleraren kinderpsychiatrie, dat de Jeugd GGZ overspoeld wordt met jongeren die vastlopen door de grote inperking van hun bewegingsvrijheid. ‘De komende decennia zullen we het hebben over de COVID-generatie. Het is aan ons allen te bepalen welke bijklank dit zal krijgen’.

Over de uitzending
‘Ik wil met mijn avond de kijkers laten nadenken over het complexe en boeiende thema van de opgroeiende jongere,’ zegt Vermeiren over zijn optreden in Zomergasten. ‘Dat doe ik aan de hand van fragmenten die zowel kwetsbaarheid als kracht tonen, gerelateerd aan mijn vak maar ook aan mijn persoonlijke ervaringen. Het kwetsbare kenmerkt ook mijn eigen levensverhaal en dat is bepalend geweest voor mijn werk en mijn passie voor het vak.’

Over VPRO Zomergasten
Zomergasten is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op.

Uitzending: zondag 1 augustus om 20.20 uur op NPO 2.

Bron; universiteitleiden.nl

Dit bericht is 3867 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail