Waarom eten veel mensen als ze emotioneel en gestresst zijn?

Facebooktwitterlinkedinmail

30 juli 2021 – Waarom eten we bij emoties en stress (en wanneer wordt het een eetstoornis)? Nu.nl legde deze vragen voor aan klinisch psycholoog Emel Özbek.

Özbek: “Eten bij emoties en stress is een manier om met moeilijke dingen om te gaan.  Het eten biedt op korte termijn een gevoel van troost en wordt ook wel troost-eten genoemd.  Maar op  de lange termijn heeft emotie-eten meer negatieve dan positieve gevolgen. Dat komt omdat we in zo’n emotionele en gespannen bui vaak te veel en ongezonde producten eten. We hebben dan liever een reep chocolade, ijs of chips dan een komkommer of wortel.  Daarmee vergroot je het vervelende gevoel alleen maar omdat je ook van je eetgedrag baalt.

Mensen moeten zich realiseren dat je negatief gevoel niet kunt wegeten.  En bedenk gezondere alternatieven om om te gaan met negatieve emoties of  stress Zo kun je over je emoties praten met vrienden, maar ook afleiding zoals wandelen of hardlopen kan voorkomen dat je gaat eten.  Haal ook in periodes van stress geen chocolade of chips in huis. Dan maak je het jezelf ook makkelijker om er af te blijven.

Özbek is klinisch psycholoog bij Psy Helmond en bij GGzE in Eindhoven.

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3473 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail