Katja Schuurman openhartig over haar dwangstoornis en medicatie

Facebooktwitterlinkedinmail
21 december 2018 – Katja Schuurman heeft zoveel last van haar dwangstoornis dat ze inmiddels niet meer zonder medicijnen kan. Dat vertelt ze in een openhartig interview met het tijdschrift van de Angst, Dwang en Fobie stichting, zo meldt de Telegraaf.

Omdat therapie er niet voor zorgden dat Katja klachtenvrij was, heeft ze medicatie voorgeschreven gekregen.  Daarbij was de angst dat ze niet meer zichzelf zou zijn, maar dat bleek ongegrond. „Ik ben nu veel méer mezelf dan zonder die medicijnen. Ik heb zo veel kwaliteit van leven ingeleverd doordat dwanggedachten mijn leven beheersten. Dat wil ik nooit meer.”

Katja had  veel last van haar dwangstoornis, die zij vanaf  haar negentiende ontwikkelde. „Vaak moest ik in mijn hoofd dingen blijven herhalen.  Ik had het vooral met getallen. Als iemand een jaartal  noemde en dan bleef ik rekenen met die cijfers. Soms kon ik het helemaal niet meer loslaten en was mijn dag verpest.”

Soms heeft  de presentatrice, ondanks de medicijnen, er nog wel eens last van. „ Als ik heel moe ben  breekt de dwang weer door.” Ook haar moeder had last van een dwangstoornis en moest opgenomen worden in een kliniek, omdat het niet meer ging.  Als Katja nog een keer zwanger wordt, zal ze moeten stoppen met de medicijnen. „Dat ga ik dan doen, maar ik zie er niet naar uit.”

Bron: telegraaf.nl

Dit bericht is 33786 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail