Steunpunt Coronazorgen over eenzaamheid en wat je er tegen kan doen

Facebooktwitterlinkedinmail

22 maart 2021 – Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Meestal verdwijnt het eenzame gevoel vanzelf als je weer beter in je vel zit. Vaak helpt het om met andere mensen om te gaan. Maar dat is niet genoeg wanneer je je vaak en erg eenzaam voelt. Op de pagina van het Steunpunt Coronazorgen vind je meer over eenzaamheid en wat je er tegen kan doen.

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen
Als je je eenzaam voelt, mis je een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt meer online contact terwijl je elkaar het liefst in het echt zou willen zien. Ook het missen van lichamelijk contact kan een eenzaam gevoel geven.

Ik voel me eenzaam
Vaak is eenzaamheid een verborgen probleem. Het is iets wat je alleen zelf voelt. Anderen kunnen moeilijk aan je zien of je je eenzaam voelt. Zij zien het bijvoorbeeld niet altijd wanneer je ontevreden bent over het contact met je partner, vrienden, familie of andere mensen. Het is vooral een probleem wanneer je er veel of lange tijd last van hebt. Eenzaamheid is een rotgevoel.

Eenzaam zijn in de coronacrisis
Door de coronamaatregelen kan je last krijgen van eenzaamheid, of kan bestaande eenzaamheid erger worden. Doordat je je minder goed voelt, zoek je misschien ook minder contact met anderen, waardoor het gevoel van eenzaamheid nog groter wordt. De eenzaamheid gaat dan niet vanzelf over. Lees meer over soorten, oorzaken en gevolgen van eenzaamheid. 

Wat kan ik doen aan eenzaamheid?
Het is belangrijk om zelf met het gevoel van eenzaamheid aan de slag te gaan. Mensen in je omgeving kunnen je helpen, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je ook zelf probeert de eenzaamheid te doorbreken. Een aantal tips vind je hier:

  • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het kleinere verzoeken zijn.
  • Het helpt vaak al als je meer begrijpt over eenzaamheid. Deze ervaringsverhalen, informatie en activiteiten kunnen helpen de eenzaamheid te doorbreken.
  • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kan je iemand van de lijst bellen of mailen.
  • Zoek een maatje of buddy voor contacten bij jou in de buurt.
  • Start een belkring met sportmaatjes, verenigingsleden of andere contactpersonen van groepsactiviteiten.
  • Organiseer of sluit aan bij een (digitale) club. Iets samen doen geeft invulling aan de dag én het is een mooie aanleiding om er met anderen over te praten. Denk bijvoorbeeld aan samen boeken bespreken, online een film kijken of muziek luisteren.
  • Veel gemeenten organiseren lokale activiteiten tegen eenzaamheid. Kijk of jouw gemeente ook meedoet. 
  • Onderneem gezamenlijke (digitale) activiteiten met bekenden. Denk aan het doen van een online spelletje, samen tv kijken met de telefoon aan het oor of videobellen. Op de webpagina van één tegen eenzaamheid vind je meer uitleg bij verschillende activiteiten.
  • Bied jezelf aan als vrijwilliger om anderen te helpen met een boodschap of een praatje. Door anderen te helpen, voel je jezelf vaak beter en je hebt op deze manier ook contact met anderen.
  • Bekijk nog meer tips om eenzaamheid te verminderen.

Ik mis sociale contacten, waar kan ik terecht?

Er zijn landelijke en initiatieven in je eigen buurt om mensen te helpen en om eenzaamheid tegen te gaan. Onderstaande organisaties kunnen je mogelijk verder helpen:

  • De Luisterlijn (0900–0767) is elke dag en nacht bereikbaar voor wie behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor. Daarnaast zijn er nog andere instanties die een telefoonlijn hebben opgezet voor mensen die om verschillende redenen contact zoeken of hun verhaal kwijt willen.
  • Landelijk nummer zingeving en levensvragen (085-0043063). Als levensvraagstukken je bezig houden, is het fijn hierover te praten met een geestelijk verzorger in de buurt. Voor het aanvragen van een gesprek met een geestelijk verzorger kun je bellen naar het Landelijk nummer zingeving en levensvragen: 085-0043063. Of kijk op geestelijkeverzorging.nl.
  • KBO-PCOB (030 3400600) heeft een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die behoefte hebben om met iemand te praten.
  • De Zilverlijn (088 3442000) is een belservice van het Nationaal Ouderenfonds. Zij maken met ouderen een afspraak om wekelijk of tweewekelijks een praatje te maken met een getrainde vrijwilliger. Om hier gebruik van te maken, moet er een account worden aangemaakt.
  • Nietalleen.nl is een landelijk initiatief van kerken en locaties in je eigen buurt. Je kan je via deze website aanbieden als vrijwilliger.

Wat kan ik doen voor een ander die zich eenzaam voelt?

Hoe eerder je eenzaamheid (h)erkend, hoe meer je kan doen voor iemand. Let bijvoorbeeld eens op signalen van eenzaamheid. Zie je signalen? Bespreek de signalen eens met de ander.

Praat over eenzaamheid

Praten over eenzaamheid is vaak niet zo makkelijk. Dat komt omdat er een taboe op rust. Dat geldt voor mensen die zich eenzaam voelen, maar ook voor mensen die bij anderen eenzaamheid zien. Betrokkenheid en het geven van aandacht zijn al een start om eenzaamheid bespreekbaar te maken. De volgende tips kunnen je helpen in het gesprek:

  • Wees bewust van je houding (open, eerlijk en nieuwsgierig) en geef geen oplossingen.
  • Tips over stappen in het gesprek en voorbeeldvragen vind je in de ‘routekaart’ op de webpagina van Movisie.

Houd contact

Contact houden met mensen die kwetsbaar zijn voor eenzaamheid is erg belangrijk om vereenzaming te voorkomen. Dat kan op verschillende manieren: bellen, een kaartje of brief sturen, online een spelletje doen, samen televisie kijken met de telefoon aan het oor of samen een boek lezen en bespreken. Ook kan je mensen helpen door een boodschap voor ze te doen of de hond uit te laten.

  • Op de website eentegeneenzaamheid.nl staat hoe je kan helpen om eenzaamheid tegen te gaan.
  • Op NLvoorElkaar.nl is te zien wat je in jouw buurt kan betekenen of welke hulp daar beschikbaar is.
  • Op wehelpen.nl kan je voor je eigen wijk een digitaal platform aanvragen voor vragen en aanbod.

Bron: steunpuntcoronazorgen.nl

Dit bericht is 6124 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail