Brits onderzoek: podiumkunstenaars hebben meer kans op depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

20 mei 2022 – Mensen die werken in de sector van de podiumkunsten hebben twee keer meer kans op een depressie dan de rest van de bevolking. Dat blijkt uit een review van meer dan 100 academische onderzoeken, zegt de Britse acteursvakbond Equity.

Die toegenomen kans op depressie heeft deels, maar niet alleen te maken, met de coronapandemie, die de problemen van lage lonen en werkonzekerheid in de verf zette. Ook onregelmatige en ongewone werkuren en een gebrek aan steun van personen in machtsposities vergroten de kans op depressie en angstgevoelens, parafraseert The Guardian het onderzoek.

24 procent van de balletdansers, 32 procent van de operazangers, 52 procent bij studenten in acteerrichtingen, 60 procent bij acteurs en 90 procent bij muzikanten geeft aan regelmatig te kampen met angstgevoelens. Bij de rest van de Britse bevolking ligt dat cijfer op nauwelijks 6 procent. Meer dan 4 op 5 acteurs zegt dan weer ‘soms’ last te hebben van financiële stress, voor 1 op 3 is die stress er voortdurend.

“Wie werkt in de entertainment- en podiumkunsten hebben grote kans op mentale gezondheidsproblemen”, stelt Equity. “Het is overduidelijk dat de kwalijke impact van werkonzekerheid, precaire werkomstandigheden en lage lonen bij podiumkunstenaars deze crisis aanvuren.”

Bron: demorgen.be / equity.org.uk

Dit bericht is 1193 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail