Jongeren met een depressie hebben twee problemen

Facebooktwitterlinkedinmail
10 januari 2018 – Jongeren met een depressie hebben niet alleen last van de ziekte. ‘Ze hebben vaak ook te maken met het taboe dat er op rust. Ze schamen zich en voelen zich erg eenzaam’, zegt psychiater Esther van Fenema, zo meldt 7days.

Volgens Van Fenema is het belangrijk om de ziekte bespreekbaar te maken omdat daarmee het taboe verdwijnt. Uit een peiling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat depressieve jongeren (tussen 13 en 18 jaar) het moeilijk vinden om over de ziekte te praten. Zo vindt een ruime meerderheid van deze groep het moeilijk om erover te beginnen omdat ze bijvoorbeeld niemand tot last willen zijn.

Erover praten

Daar komt bij dat vrienden en familie het onderwerp vaak vermijden omdat ze bang zijn de ander te kwetsen. Dit zorgt ervoor dat de depressie niet altijd of pas laat wordt besproken. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken start het ministerie vandaag de campagne: Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar. De bedoeling is om met verschillende activiteiten het gesprek over depressie op gang te brengen.

Niet de enige

‘Ik denk dat de campagne jongeren met een depressie helpt om te zien dat er meer zijn die ermee te maken hebben. Het helpt om te zien: Ik ben niet de enige die nergens zin in heeft, dingen vergeet of dood wil. Iemand met een depressie heeft vaak het idee dat ze de enige op aarde zijn die daar last van hebben. Dat hoort natuurlijk ook bij de ziekte’, legt Van Fenema uit.

Ga voor meer informatie (en/of een zelftest) naar omgaanmeteendepressie.nl. Hoe het is om depressief te zijn? In 7Days (verschijningsdatum 12 januari) vertelt een achttienjarige erover.

Bron: sevendays.nl

Dit bericht is 4312 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail