Afbeeldingen van zelfbeschadiging niet meer toegestaan op Instagram

Facebooktwitterlinkedinmail

28 oktober 2019 – Het socialemediaplatform Instagram verbiedt het plaatsen van (fictieve) afbeeldingen van zelfbeschadiging, waaronder tekeningen en stills uit films. Dit maakte Instagram gisteren bekend, zo meldt o.a. Nu.nl.

Ook andere beelden van “methoden voor zelfbeschadiging of bijbehorende materialen” worden verwijderd. Gebruikers die dit soort beelden plaatsen, zullen niet meer verschijnen in zoekopdrachten en het Explore-scherm.

Instagram-topman Adam Mosseri noemt het “moeilijk” om een balans te vinden tussen het beschermen van kwetsbare mensen en het slachtoffers toe te staan ervaringen uit te wisselen.

Mosseri:” Er zijn twee factoren die op online communities met elkaar in conflict zijn . Ten eerste is de realiteit dat sommige jonge mensen op een negatieve manier worden beïnvloed door wat ze online zien, en als gevolg daarvan kunnen ze zichzelf iets aandoen. Dit is een reëel risico.

“Maar tegelijkertijd zijn er veel jonge mensen die juist online de ondersteuning krijgen bij de worstelingen die ze hebben – zoals mensen die genezen littekens delen of praten over hun herstel van een eetstoornis. Vaak zijn deze online ondersteuningsnetwerken de enige manier om andere mensen te vinden die hun ervaringen hebben gedeeld.”

“In februari hebben we grafische afbeeldingen van zelfbeschadiging verboden en nieuwe technologie gebouwd om dit soort inhoud te vinden en erop te reageren, en we hebben ervoor gezorgd dat dit soort inhoud en de accounts die het delen niet worden aanbevolen.”

Buiten Europa maakt Instagram “gebruik van technologie om mensen in nood te vinden”. Binnen de EU is Instagram nog op zoek naar een manier om dit conform de privacywet te doen, aldus Mosseri.

Bronnen: nu.nl / instagram.press.com

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Worstel je met zelfbeschadiging?

Bel , chat , whatsapp of mail met iemand van Mind Korrelatie 

Of neem contact op met de stichting Zelbeschadiging  Tel: 030-2311473 (ma – 12.00-14.30 , wo – 11.00-13.00 of vr – 11.00 – 13.00 (even weken))

Dit bericht is 2559 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail