Jeugdhulp mag pas stoppen als de Big 5 op orde is

Facebooktwitterlinkedinmail

28 maart 2025 – Laat jongeren pas los als de Big 5 op orde is: support, wonen, school & werk, inkomen en welzijn. Laat daarom de jeugdhulp niet stoppen op iemands 18everjaardag, maar als iemand daar klaar voor is. En maak gebruik van de goede initiatieven en steun om de Big 5 op orde te krijgen. Dat is de boodschap die MIND samen met Generation YouthCare en andere jongerenorganisaties op donderdag 27 maart deelde met politici tijdens een speciale rondetafel in Nieuwspoort.

Stabiele basis voor de toekomst
Tussen de 16 en 27 jaar, als jongeren volwassen worden, verandert er veel in het leven van jongeren. Judith van Haare, beleidsadviseur jeugd bij MIND, sprak de aanwezigen toe: “Denk aan de keuze voor studie en werk, nieuwe vriendschappen en relaties aangaan, je eigen geld verdienen en een eigen plek vinden. In deze periode leggen veel jongeren een stabiele basis voor hun toekomst. Zij leren dit met vallen en opstaan en met ondersteuning van ouders en vrienden. Dat hoor je niet alleen te doen.”

Na jeugdhulp komt stap naar zelfstandigheid vaak eerder
Gemiddeld gaan jongeren in Nederland op hun 24e uit huis. Jongeren uit de residentiele jeugdhulp (bijv. leef/woongroepen) of met specialistische jeugdzorg moeten sneller zelfredzaam worden in een korte periode in vergelijking met leeftijdsgenoten. Voor jongeren die uit huis geplaatst zijn, stopt de jeugdhulp vaak al op hun 18e. Dan zijn ze meerderjarig, maar nog niet volwassen. Zonder (financiële, praktische en emotionele) support is het dan bijna onmogelijk om de basis op orde te krijgen. Daarom is het essentieel dat jeugdhulp pas stopt als de 5 basisvoorwaarden op orde zijn. “Zodat jongeren bestaanszekerheid hebben en een stabiel en fijn leven kunnen opbouwen.”

Sessie in Nieuwspoort
Om de Big 5 op orde te krijgen, is steun van Kamerleden nodig. Zodat jongeren ook na hun 18e de mogelijkheid hebben om hun ondersteuning door te laten lopen tot die stevige basis op orde is. Generation YouthCare organiseerde daarom de rondetafel op 27 maart. Kamerleden Jacqueline van den Hil (VVD), Sarah Dobbe (SP) en Glimina Chakor (GroenLinks) namen daaraan deel. De sessie werd gehouden samen met de volgende organisaties en (vertegenwoordigers van) jongeren: JIMwerkt, Jimmy’s, Jongerenpanel De Derde Kamer, Dakloosheid voorbij, Defence for Children, Jeugdzorg Nederland, ExpEx, Jeugdwelzijnsberaad, JongWijs en Het Vergeten Kind.

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 822 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail