Jeugd GGZ miljoenen extra kwijt aan bureaucratie

Facebooktwitterlinkedinmail

stress-op-het-werk, bureaucratie

20 juni 2016 – Aanbieders van gespecialiseerde hulp aan kinderen met (zware) psychische problemen zijn gezamenlijk ongeveer 18 miljoen euro per jaar extra kwijt aan bureaucratie. De kosten zijn opgelopen sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg.

GGZ Nederland sprak hierover met De Volkskrant. In het artikel dat vandaag verscheen vertellen ggz-bestuurders waar ze tegenaan lopen. Bestuurder Jan Menting van Yulius: ‘Als er meer kinderen uit een gemeente naar ons worden doorverwezen, dan waarvoor zorg is ingekocht, krijgen we dat niet uitbetaald’. Dit speelt ook bij Karakter: ‘We hebben zeven boekhouders extra in dienst en het kost ons veel extra tijd. Ik zou voor dat geld ook  tweehonderd kinderen kunnen behandelen’, zegt bestuurder Koos Lukkien.

‘Inhoudelijk zijn we op de goede weg en wordt voortvarend gewerkt aan de doelstellingen van de Jeugdwet om meer zorg op maat te bieden’, stelt GGZ Nederland voorzitter Jacobine Geel, ‘Het is jammer dat deze administratieve lasten stijgen, want dat geld is bedoeld voor de zorg aan kinderen en niet voor extra administratieafdelingen. Het doorkruist de vernieuwing waar we met z’n allen zo hard op zoek naar zijn.’

NVvP

Bij de NVvP komen sinds de transitie veel reacties binnen van bezorgde leden die moeite hebben met alle regels en afspraken die per gemeente sterk kunnen verschillen. De verschillen betrekken zich onder andere op de privacyregelgeving en toegang, maar ook financieel drukt de transitie zwaar op de jeugd-ggz. Bestuurslid Bertine Lahuis benoemt in Zorgvisie dat alle voorspellingen vanuit de beroepsgroep lijken uit te komen en de zorg daar onder lijdt.

Wachttijden
Woensdag 15 juni vond het in 2015 aangevraagde dertigledendebat plaats over de wachttijden in de kinder- en jeugdpsychiatrie. De NVvP pleitte vorige week ervoor om een einde te maken aan de ongelijke toegang tot jeugdhulp. Belangrijkste uitkomst van het debat is de uitgesproken zorg van de politieke partijen over de oplopende wachttijden en de systeemverantwoordelijkheid van de staatssecretaris. Mona Keijzer (CDA) heeft een motie ingediend over mogelijke invoering van treeknormen om te kunnen sturen op de wachttijden. Over de motie wordt aanstaande dinsdag 21 juni gestemd. Lees hier het verslag (.docx) van het debat.

Bron: nvvp.net / ggznederland.nl 

Dit bericht is 3359 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail