Steeds meer klachten over geluidsoverlast van de buren

Facebooktwitterlinkedinmail

5 december 2018 – Het aantal meldingen over geluidsoverlast van buren is in de afgelopen drie jaar met 10 procent gestegen. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van gegevens van de politie en woningcorporaties. De krant analyseerde 500.000 meldingen die binnenkwamen bij de politie.

De politie zegt in de krant veel meldingen binnen te krijgen, omdat woningcorporaties na 17.00 uur niet meer bereikbaar zijn. In de meeste gevallen kan de politie niets doen, omdat het niet om een misdrijf gaat. Mensen klagen het vaakst over harde muziek van de buren, zegt de politie in de Volkskrant. Als een ruzie tussen buren over bijvoorbeeld luide muziek dreigt te ontsporen, komt de politie in actie.

‘Problemen door meer mensen met verward gedrag in gewone huizen’
Woningcorporaties zeggen dat huurders die soms verward gedrag vertonen, bijvoorbeeld vanwege een psychische stoornis, het meest voor overlast zorgen. De vereniging van woningcorporaties Aedes benadrukt dat dit probleem de laatste drie jaar groter is geworden, doordat het kabinet inzet op het thuis laten verzorgen van mensen. Daardoor wonen meer verwarde mensen in een huurhuis dan voorheen.

Bovendien komen door strenger overheidsbeleid vooral kwetsbare groepen nog te wonen in goedkope sociale huurwoningen. Deze woningen staan in eenzijdige buurten waar de problemen zich vaak opstapelen, zegt de woordvoerder.

Aedes wil vooraf betere afspraken maken met een zorginstelling als iemand uit een ggz-instelling of maatschappelijke opvang een huurwoning krijgt – over de begeleiding en eventuele maatregelen bij overlast.

Bron: nu.nl / volkskrant.nl

Dit bericht is 4390 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail