4 feiten die iedereen moet weten over een postnatale depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

5 april 2018 – Als je in verwachting bent denk (en hoop) je dat het je niet overkomt: een postnatale depressie na de bevalling. Maar de cijfers liegen er niet om. Naar schatting krijgen jaarlijks 70.000 vrouwen een postpartum depressie, wat de officiële term is.  Daarom is het goed de volgende vier feiten te weten over een postnatale depressie;

1. Een nieuwbakken moeder houdt met iedere vezel van haar lichaam van haar kind
Het lijkt er misschien niet op, maar de moeder houdt echt van haar kind. Nee, ze heeft niet (altijd) zin om haar kind te knuffelen, vast te houden en te voeden. Voor de moeder is het minstens zo verwarrend om van een kind te houden, zonder dat je er eigenlijk bij in de buurt wilt zijn.

2. Een moeder komt er niet ineens ‘van af’
Een vrouw die postnatale depressie ervaart wil zo snel mogelijk beter worden. Maar hoe je het ook wendt of keert: ze is ziek. Het heeft dus geen zin om te zeggen dat ze het positief moet bekijken of er overheen moet proberen te komen. Net als met de griep heeft ze medische aandacht nodig.

3. Een moeder met postnatale depressie wil niets liever dan dat het over is
De depressie eet een moeder van binnen op. Ze haat het. ‘Het gevoel dat je niet jezelf bent eet je van binnen op. Het is ondraaglijk.’ Ken je iemand die het doormaakt? Herinner haar eraan dat ze er niet aan onderdoor gaat en dat je in haar gelooft.

4. Een moeder weet dat het ook moeilijk is voor de mensen om haar heen
Of je zelf postnatale depressie hebt meegemaakt of iemand kent die er nu in zit: het is niet makkelijk om voor de persoon te zorgen. Ja, het is allesbehalve leuk om continu bij iemand met postpartum depressie in de buurt te zijn. Maar ze wil dat niet horen. Het is dus oké om iemand te vragen om voor haar te zorgen, zodat de ander even iets anders kan doen.

Bron: famme.nl

Dit bericht is 12702 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail