Integraal herstelplan geestelijke gezondheid en mentale weerbaarheid nodig

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juni 2021 – De Nederlandse ggz draagt informateur maatregelen aan om mentale schade coronacrisis op te vangen. Dat stelt Jacobine Geel, voorzitter van de Nederlandse ggz in een brief aan de informateur, vergezeld van een bundel vol concrete en onderbouwde politieke aanbevelingen.

Nu Nederland uit de lockdown komt is het belangrijk dat het nieuwe kabinet de gevolgen van de coronacrisis voor de mentale gezondheid inventariseert en plannen maakt om de schade te herstellen. Het nieuwe Kabinet zou met een brede blik het herstel van mentale gezondheid en verhoging van de weerbaarheid onderdeel moeten maken van het kabinetsbeleid.

Schade moet nog blijken
Jacobine Geel: “De coronacrisis heeft ons geleerd hoe kwetsbaar we zijn als het gaat om de mentale gezondheid en weerbaarheid. Eenzaamheid bij ouderen, ondernemers die niet alleen financieel maar ook mentaal zwaar in de problemen kwamen, veel rouw, angst en de grote problemen bij onze jeugd, het zijn allemaal kwetsbaarheden die ons met de neus op de feiten hebben gedrukt dat actie nodig is. Ook al ebben de coronagolven weg, de klus is nog niet geklaard. We staan voor de uitdaging om de geestelijke gezondheid en mentale weerbaarheid van alle getroffenen – jongeren, werknemers en mensen die toch al kwetsbaar waren – te herstellen. Er is naast -en na afloop van- de economische steunpakketten behoefte aan een duurzaam herstelplan voor geestelijke gezondheid en mentale weerbaarheid. Stel daarom ook een mentale routekaart op om in alle opzichten sterker uit de coronacrisis te komen.”

De Nederlandse ggz denkt mee
Tijdens de coronacrisis is er door de leden van de Nederlandse ggz niet alleen hard gewerkt aan de continuïteit van de zorg, de branche heeft ook een grondige analyse gemaakt van wat er nodig is om de geestelijke gezondheid van Nederland duurzaam te vergroten. Wat is er nodig voor de jeugd, hoe voorkom je dat mensen mentaal in de problemen komen, en hoe zorg je voor goede hulp, op tijd en op maat? Hoe helpen wij de leefbaarheid in wijken te verbeteren, en behouden we de hoognodige professionals voor de zorg? Jacobine Geel: “Onze oplossingsrichtingen laten zien dat wat nodig is veel verder gaat dan de ggz alleen. We hopen van harte dat de informateur onze voorstellen ter harte wil nemen, en het nieuwe kabinet ze wil betrekken bij het bepalen van nieuw beleid.”

De bundel, inclusief probleem- en oplossingsanalyse, praktijkverhalen en concrete politieke acties

Bron: denedelandseggz.nl 

Dit bericht is 1991 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail