Instagram komt met optie om depressie te melden

Facebooktwitterlinkedinmail

instagram, depressie, eetstoornis, suicide

21 oktober 2016 – Meestal is het leven goed op social media, zo ook bij Instagram. Mooie selfies, biertjes in de stad of laten zien hoe goed je het doet in de sportschool. Maar soms komen ook minder leuke dingen voorbij, bijvoorbeeld als mensen depressief zijn of het leven niet meer zien zitten.

Instagram komt nu met een nieuwe functie die gebruikers in staat stelt daar iets mee te doen, vertelt Instagrambaas Marne Levine aan Seventeen.com. Via een nieuwe knop kun je melden als je foto’s of video’s ziet over eetstoornissen, depressies of zelfmoord, zo meldt de NOS.

Zo ziet het eruit als je een berichtje krijgt van Instagram

Degene die dat bericht plaatst krijgt vervolgens een berichtje van Instagram: “Iemand zag je post en denkt dat je misschien door een moeilijke tijd gaat. Als je hulp nodig hebt willen we je graag helpen”, daarbij wordt naar verschillende hulplijnen verwezen.

Jan Mokkenstorm is directeur van 113online.nl, een website die hulp biedt aan mensen met zelfmoordgedachten. Hij denkt dat het wel kan werken, maar niet voor iedereen. “Bij dit soort preventiemaatregelen moet je niet denken dat het altijd gaat werken.”

Hij vergelijkt het met regels in het verkeer: “We hebben heel veel regels over verkeersveiligheid. Iedereen doet bijvoorbeeld een gordel om, toch heeft bijna niemand hem nodig. Maar ergens in het land heeft iemand hem om, waar die wel nodig is.”

Big data

“Het lijkt een beetje op wat Facebook nu ook doet”, zegt Mokkenstorm. “Daar kan je al een tijdje aangeven dat je denkt dat iemand door een moeilijke tijd gaat.” Het is dus niet heel raar dat Instagram het ook gaat introduceren, het bedrijf is namelijk eigendom van Facebook.

Het zou Mokkenstorm ook niets verbazen als dit later nog slimmer wordt gemaakt met big data. “Ik kan mij voorstellen dat Instagram in de toekomst uit foto’s kan gaan afleiden dat iemand in nood begint te raken en daarop al actie onderneemt. Maar daar kleven nog wel wat ethische bezwaren aan.”

Wetenschappers van Harvard en de Universiteit van Vermont hebben een algoritme ontwikkeld waarmee het mogelijk is om depressiviteit te herkennen bij mensen via hun Instagram-foto’s.

De nieuwe functie van Instagram is nu alleen nog beschikbaar in Amerika, maar zal snel wereldwijd worden uitgerold.

Bron: nos.nl

Dit bericht is 4013 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail