Voormalig minister Ella Vogelaar onverwacht overleden

Facebooktwitterlinkedinmail

10 oktober 2019 – Voormalig minister Ella Vogelaar (69)  is maandag in haar woonplaats Utrecht overleden, meldt haar partij PvdA dinsdagavond. Haar partner Onno Bosma maakte dinsdag via de PvdA bekend dat Vogelaar leed aan depressies en uiteindelijk zelf een einde aan haar leven heeft gemaakt. De uitvaart zal plaatsvinden in besloten kring.

Van 1994 tot 1997 was Vogelaar vicevoorzitter van vakbond FNV. Vanaf februari 2007 was Vogelaar minister zonder portefeuille voor Wonen, Wijken en Integratie.

Ze werd in de periode die volgde vooral bekend om haar aanpak van veertig probleemwijken in Nederland, die als ‘Vogelaarwijken’ bekend kwamen te staan. Deze aanpak kwam lastig van de grond, met name door veel gesteggel over de financiering met diverse woningcorporaties.

Ze botste tijdens haar ministerschap onder meer met PVV-leider Wilders die haar ‘knettergek’ noemde, omdat ze in een interview met dagblad Trouw had gezegd dat we ooit over een ‘christelijk-joods-islamitische traditie’ zullen spreken in Nederland.

Ook bracht een interview met GeenStijl haar in verlegenheid. In dat interview ontkende ze dat ze een spindoctor had. Ze liep uiteindelijk weg bij verslaggever Rutger Castricum, maar hij bleef haar met zijn cameraman volgen, daarna volgde een ongemakkelijke, minutenlange stilte van de kant van Vogelaar.

Vogelaar trad in november 2008 af als minister, nadat de PvdA het vertrouwen had opgezegd. Vogelaar werd als minister opgevolgd door de latere Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Na haar ministerschap was ze lid van de raad van commissarissen van woningcorporatie Mitros en voorzitter van de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk. In 2009 bracht ze een met haar partner geschreven boek uit over haar periode als minister, getiteld Twintig maanden knettergek.

PvdA- leider Lodewijk Asscher noemt Vogelaar een ijzersterke en zeer betrokken vrouw en wenst haar man en andere nabestaanden veel sterkte toe.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Bron: nu.nl / nos.nl

Dit bericht is 8552 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail