Hulp voor jongeren met ADHD in transitieleeftijd

Facebooktwitterlinkedinmail

21 oktober 2021 – Door de kloof tussen kinder-/jeugdpsychiatrie en volwassenpsychiatrie vallen patiënten met ADHD in de transitieleeftijd (16-23 jaar) te vaak tussen wal en schip. Verder in de volwassen leeftijd komen ze daardoor in de problemen. Om dit te voorkomen en de kloof te dichten, ontwikkelen het Radboudumc en Karakter een nieuw zorgprogramma voor deze groep.

Adequate hulpverlening aan patiënten met AD(H)D in de transitieperiode (16-23 jaar) kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van uitval op primaire levensdomeinen later in het leven. De afdeling Psychiatrie van het Radboudumc en Karakter willen daarom een nieuw zorgprogramma voor deze groep jongvolwassenen ontwikkelen en faciliteren. Daarvoor loopt momenteel een pilot, waarvoor deelname en verwijzing nog mogelijk is.

Doel
In de pilot nemen in AD(H)D gespecialiseerde psychiaters van Radboudumc en Karakter alle gedane diagnostiek en behandeling nog eens goed door en inventariseren wat speelt in het leven van de patiënt en welke hulpvraag er is. De patiënt krijgt vervolgens adviezen voor eventuele vervolgbehandeling (medicamenteus én niet-medicamenteus zoals coaching) en goede adviezen voor doorverwijzing. Doel van de pilot is inventarisatie voor een nieuw zorgprogramma: een passend aanbod van poliklinische zorg bestaande uit farmacologische consulten, psycho-educatie en verwijzing naar de juiste ondersteuningsinstanties. Zo hopen we de vaak als groot ervaren stap van kinder-/jeugdpsychiatrie naar volwassenenpsychiatrie te vergemakkelijken en deze kwetsbare patiëntengroep meer houvast te bieden in onze regio.

Deelname en verwijzing
Patiënten met reeds gediagnosticeerde AD(H)D in de leeftijd van 16-23 jaar kunnen worden aangemeld voor de pilot. Signalen die erop kunnen wijzen dat deze pilot hulp kan bieden, zijn bijvoorbeeld: vastlopen, somberheid, het gevoel het niet meer te redden, toegenomen angstgevoelens, terugtrekken en inactiviteit of het leven als meer chaotisch ervaren. De huisarts kan naar de pilot verwijzen via Zorgdomein (Psychiatrie Radboudumc, met daarbij vermeld dat het om de ‘transitiepilot’ gaat).

Contact
Heeft u vragen over de pilot en de ontwikkeling van het zorgprogramma voor jongvolwassen AD(H)D-patiënten? Neem dan contact op met psychiaters Margit Klok (margit.klok@radboudumc.nl) of Eva Tromp (e.tromp@karakter.com).

Bron: radboudumc.nl 

Meer weten over ADHD  – kijk hier voor een eendaagse training ADHD 

Dit bericht is 1886 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail