Hoofdzaken – van onze hersenen en psyche weten we het minst

Facebooktwitterlinkedinmail

23 december 2021 – Onder de naam ‘Hoofdzaken’ hebben wetenschappers, hulpverleners en ervaringsdeskundigen zich verenigd in hun gezamenlijke ambitie om het aantal mensen met een hersen- en/of psychische aandoening te verminderen. Een kwart van de Nederlanders heeft namelijk een of meer van deze aandoeningen.

Ook streven de initiatiefnemers ernaar dat mensen met zulke aandoeningen in 2040 vijf jaar langer in goede gezondheid kunnen leven. Bij een hersen- en/of psychische aandoening gaat het om (bijvoorbeeld) depressie, dementie, eet- en angststoornissen of epilepsie.

Tot nu toe vindt onderzoek naar een van deze ziekten meestal afzonderlijk plaats. De dragende krachten achter Hoofdzaken willen daar radicaal mee breken. Het wordt immers steeds duidelijker dat er parallellen zijn in de oorzaken en onderliggende mechanismen van ziekten en aandoeningen waarbij processen in de hersenen een rol spelen.Ook hebben mensen met een hersen- en/of psychische aandoening vaak deels dezelfde klachten en lopen zij tegen dezelfde maatschappelijke problemen op. Denk aan vragen en dilemma’s op het werk, of rond participatie in de samenleving. Voor iemand met een psychose hoeft dat niet anders te zijn dan voor iemand met de ziekte van Parkinson.

De drie trekkers van Hoofdzaken zijn ZonMw, MIND en de Hersenstichting. In de afgelopen maanden werkten deze drie partijen aan een manifest dat tijdens een bijeenkomst op 30 september aan koningin Maxima werd overhandigd. Koningin Maxima zet zich al jaren in voor mensen met psychische problemen.

Ervaringsdeskundige Monique van den Eijnden zegt: ‘Na de geboorte van mijn tweede kind kreeg ik een zogeheten postpartum psychose. In de periode na de psychose herkende ik bij anderen met vaak heel verschillende aandoeningen veel van wat ik heb doorstaan. We proberen met Hoofdzaken (ervarings-)experts bij elkaar te brengen, want er is zoveel van elkaar te leren.’

Voor meer informatie: https://www.hoofdzaken.net/

Bron: topicnederland.nl

Dit bericht is 1865 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail