Onderzoek naar inzet van hulphond voor veteranen met PTSS

Facebooktwitterlinkedinmail

17 april 2018 – De faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht start een onderzoeksproject naar de inzet van een hulphond bij veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Sinds 2012 is een aantal hulphonden bij veteranen met PTSS geplaatst, om deze (oud-)militairen in hun behandeling te ondersteunen. Deze training en plaatsing werd met name gedaan door Stichting Hulphond Nederland en de resultaten zijn tot nu toe zijn veelbelovend. Echter, deze zijn vooral gebaseerd op subjectieve ervaringen en zelfreflectie. Dit maakt het moeilijk om een behandelmethode te ontwikkelen die voor zo veel mogelijk veteranen van toepassing is én goed aansluit bij de individuele behoeftes. Daarom wordt een nieuw onderzoeksproject gestart bij Universiteit Utrecht.

Hulphond voor veteranen met PTSS
Het doel van het onderzoeksproject bij de faculteit Diergeneeskunde is om het mechanisme van de interactie tussen mens en dier zichtbaar te maken en objectief te kunnen meten. Dit om de inzet van een hulphond bij veteranen met PTSS nog verder te optimaliseren, zodat deze zo goed mogelijk aansluiten bij de individuele behoefte van de veteraan.

“Elk jaar zetten Nederlandse militairen zich in voor vrede en veiligheid in de wereld”, vertelt luitenant-generaal Hans van Griensven, Inspecteur Generaal der Krijgsmacht op de site van Universiteit Utrecht. “Soms maakt een militair tijdens een missie dusdanig ingrijpende gebeurtenissen mee, dat hij of zij hiervan mentaal of fysieke beschadigd raakt, wat kan leiden tot PTSS. Voor een veteraan die via de conventionele weg uitbehandeld is, kan een hulphond dé oplossing betekenen.”

Toenemende aandacht voor PTSS
Het onderzoek richt zich op meer en beter inzicht in de interactie tussen veteraan en hulphond.  Projectleider dr. Joris Wijnker (op de foto), majoor-dierenarts bij Defensie en onderzoeker bij de faculteit Diergeneeskunde: “We starten ons onderzoek met het meten van een aantal parameters bij zowel de veteraan als de hulphond. Met behulp van onder andere smartwatches maken we inzichtelijk hoe de veteraan en de hulphond zich fysiek en mentaal voelen. Naast militairen is er ook bij de andere geüniformeerde beroepen zoals politie, brandweer en ambulancedienst een toenemende aandacht voor dit probleem. Ook hier zijn veel mensen die kampen met de gevolgen van PTSS,” aldus Wijnker.

Bron: Universiteit Utrecht, vrienden diergeneeskunde

Dit bericht is 5697 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail