Internationale onderzoeken naar mentale stoornissen van start

Facebooktwitterlinkedinmail

20 februari 2019 – Het Europese netwerk ERA-Net NEURON financiert 14 translationele onderzoeksprojecten naar mentale stoornissen. Het doel van deze subsidieronde is de ontwikkeling van nieuwe strategieën voor preventie, diagnose, therapie en revalidatie bij mentale stoornissen. Hiervoor werken 19 financieringsorganisaties uit 16 landen samen.

Het ZonMw-onderzoeksprogramma ggz financiert in deze subsidieronde een aantal projecten waarin een Nederlandse onderzoeker een rol speelt. Dit doet het ZonMw-programma samen met het NWO, de Hersenstichting en de Stichting tot Steun VCVGZ. 2 van de gehonoreerde projecten sluiten in het bijzonder mooi aan bij het onderzoeksprogramma: onderzoek naar anorexia nervosa en onderzoek naar bipolaire stoornis.

Onderzoek naar anorexia nervosa (AN)
Eerdere onderzoeken tonen aan dat het microbioom, de samenstelling van de bacteriën die leven in de darm, een belangrijke invloed heeft op de ontwikkeling van psychische stoornissen en stoornissen van de gewichtsregulatie. Bij mensen met AN is het microbioom vaak ernstig verstoord door het vasten.

In dit nieuwe onderzoeksproject ‘MiGBAN – Microbiome Gut-Brain interaction in Anorexia Nervosa’ wordt het microbioom van AN-patiënten met een korte ziekteduur vergeleken met het microbioom van chronisch zieken. Daarnaast worden levende bacteriën die gunstig zijn voor de geestelijke gezondheid aan patiënten toegediend. Met het doel de samenstelling van het microbioom te verbeteren. Het doel van het project is om nieuwe behandelmogelijkheden te vinden. De projectleider is prof. dr. Roger Adan, Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij werkt samen met Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk.

Onderzoek naar bipolaire stoornis
Een bipolaire stoornis is moeilijk te behandelen omdat de aard van de symptomen, zoals depressie en manie, tegenovergesteld is. Het onderzoek ‘UNMET – UNveiling the MEchanism(s) underlying the switch to mania during antidepressant treatment: The role of glutamate’ richt zich op het bestuderen van de neurobiologische mechanismen die ten grondslag liggen aan deze kanteling.

Daarnaast wordt onderzocht of de kanteling naar manie kan worden voorkomen door het gebruik van (reeds bestaande) medicatie gericht op het glutamaat-niveau als aanvulling op behandeling met reguliere antidepressiva. De projectleider is dr. Judith Homberg (Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen). Zij werkt samen met Slowakije, Duitsland, België en Italië.

Bron: Zonmw

Dit bericht is 2636 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail