10 tips voor een antidepressie-dieet

Facebooktwitterlinkedinmail

leefnugezondersuperfoodsvrouw

Zo eet je een depressie weg

De juiste voeding zou bescherming bieden tegen stemmingsstoornissen. Een psychiater en een diëtiste staken de koppen bij elkaar en gaven de 10 beginselen van het antidepressiedieet.

1.Gun jezelf een pleziertje: eet waar je je goed bij voelt.

2. Eet evenwichtig. ‘Dat betekent dat je alles mag eten: er zijn geen verboden producten en geen mirakelmiddelen. Geef wel de voorrang aan gezonde voedingsmiddelen (fruit, groenten, zetmeelrijke producten en vis) en beperk je consumptie van snoep, chips en vleeswaren. De ideale verhouding voor de aanvoer van energie is 10-15 % uit eiwitten, 30-35 % uit vetten, 50-55 % uit koolhydraten.’

3. Kies de juiste eiwitten die je dieet met tryptofaan verrijken: eieren, vlees, sommige vissoorten zoals kabeljauw en zeeduivel, magere melk, harde kazen, fruit en peulvruchten.

4. Vetten hoef je niet te mijden ‘Goede’ vetten, vooral de omega 3-vetzuren (in vette vis en koolzaadolie), zijn onmisbaar voor de gezondheid van de hersenen, omdat ze de celmembranen soepel houden.

5.Vermijd wel de verzadigde vetten en transvetzuren.

6. Eet goede suikers. Koolhydraten, en vooral dan glucose, zijn de brandstof van ons brein. Elke dag verbruiken onze hersenen ongeveer 120 gram glucose, dat is de helft van de koolhydraten die we consumeren. ‘Het is dus belangrijk bij elke maaltijd complexe koolhydraten – brood, deegwaren, rijst, granen – en eenvoudige koolhydraten – fruit, groenten, melk en yoghurt – te eten.’

7. Houd je magnesiumvoorraad op peil, bijvoorbeeld door jezelf elke dag twee of drie blokjes zwarte chocolade te gunnen.

8. Ga voor B-vitamines, vooral dan vitamine B1 (erwten, sinaasappel), B6 (bonen, eieren, rijst, kip, bananen) en B12 (eieren, tonijn, zalm, oesters).

9. Matig je consumptie van alcohol, maar ook van energiedranken op basis van guarana en cafeïne: in hoge dosis veroorzaken ze angst en zelfs depressieve symptomen.

10. Durf hulp vragen als je in de put zit of depressief bent. Voeding biedt geen luisterend oor. (Marie-Françoise Dispa/Bodytalk) 

Bron: knack.be

Dit bericht is 204338 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail