Hoe voorkom je extra stress voor of tijdens jouw vakantie?

Facebooktwitterlinkedinmail

27 juli 2018 – Vakantiestress is het gevoel dat de vrije periode extra spanning oproept. Deze reactie kan te maken hebben verschillende oorzaken zoals te hooggespannen verwachtingen, het wegvallen van vaste gewoonten of doordat privéproblemen opleven tijdens de vakantie.

Stressklachten ontstaan als je onvoldoende rust krijgt om van inspanningen te herstellen. De spanning hoopt zich dan als het ware op. Op vakantie gaan, is in z’n situatie vaak een goed idee. Het geeft de ruimte om uit te rusten. Maar als je niet goed bent voorbereid, dan is het resultaat soms averechts. Ook kan het voorkomen dat oude ruzies weer opleven, omdat je langdurig samen bent met jouw reisgenoten. In zo’n geval kun je vakantie als een extra belasting ervaren.

Direct naar:

Minder stress met goede planning

Vakantiestress is vaak te voorkomen. Belangrijk is goed voorbereid en niet oververmoeid aan een reis te beginnen. Vertrek liever een dag later, zodat je tijd heeft om in te pakken. Goede afspraken met reisgenoten zijn belangrijk. Verder loont het de moeite goed na te denken over de vakantiestemming en wat het best bij jou past. Als je even behoefte hebt aan tijd zonder de kinderen, dan kan het een oplossing zijn een bestemming te kiezen waar zij zich een deel van de dag zelf kunnen vermaken.

Laat gerust ook iets mis gaan

Een laatste idee is rekening houden met tegenslag. Vakantie is niet perfect en hoeft dat ook niet te zijn. Plan ook niet van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat een druk programma. Maak je dus niet al te druk, wanneer het niet lukt alles perfect te krijgen.

Bron: psychischegezondheid.nl

Dit bericht is 4748 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail