Hoe blijf je, ook met de feestdagen, mentaal gezond tijdens corona?

Facebooktwitterlinkedinmail

24 december 2021 – De berichten in het nieuws zijn niet om blij van te worden. Nu er aan het einde van dit jaar nog geen einde lijkt te zijn aan de coronapandemie, kijken veel mensen moedeloos naar de aangescherpte maatregelen en de nieuwe lockdown. Dit doet een groot beroep op je veerkracht. Veel mensen worden er somber van. Wat kun je hier zelf tegen doen?

Iedereen gaat met de coronapandemie om op zijn of haar eigen manier. De volgende algemene tips kunnen helpen. Soms hebben de tips tijd nodig om te werken. Soms helpen hele andere dingen voor verschillende mensen.

1. Loslaten waar je geen invloed op hebt en proberen te focussen op waar je wel controle over hebt
Het is lastig omgaan met de coronacrisis en onzekere tijden. Daarom is het belangrijk om de situatie soms te accepteren, geen moed te verliezen en proberen los te laten waar je geen invloed op hebt. Focus op dat waar je wel controle over hebt. Accepteer dat niet alles voorspelbaar zal zijn zolang de coronapandemie duurt. Het coronavirus blijft verrassen. Probeer niet steeds (bijvoorbeeld niet vaker dan twee keer per dag) coronanieuws op te zoeken of aan te houden als gespreksonderwerp met vrienden en familie als je hier onrustig van wordt. En raadpleeg betrouwbare bronnen.

2. Zingeving zoeken om ons mentale welbevinden hoog te houden
Veel mensen kunnen niet met elkaar afspreken tijdens de feestdagen en kunnen hun vrije tijd tijdens de vakantieperiode niet besteden zoals zij dat in andere jaren zouden doen. Het kan helpen om te zoeken naar (nieuwe) zingeving. Een (online) cursus volgen, yoga doen, je inzetten voor vrijwilligerswerk, wandelen, hardlopen of je hobby beoefenen kunnen positief werken voor je lichaam en je brein. Hetzelfde geldt voor, bijvoorbeeld, thuis boeken lezen, koken en in contact blijven met je sociale netwerk.

3. Blijf met elkaar in contact, desnoods online
Het ‘nieuwe normaal’ is lastig te accepteren en het is begrijpelijk dat dit stressvol kan zijn voor veel mensen. Aan het einde van het jaar, tijdens de feestdagen, willen we vooral samen zijn met familie, vrienden en naasten. Met de lockdown is het extra lastig om vrienden en familie te zien. Toch is het belangrijk om je niet sociaal te isoleren. Blijf in contact met naasten, vrienden, familie en collega’s, bijvoorbeeld via (beeld)bellen. Of door af te spreken, bijvoorbeeld in de buitenlucht, op een manier waarbij de coronamaatregelen worden nagevolgd. Zo blijf je niet alleen zelf sociaal en mentaal actief, maar help je ook anderen. Het is belangrijk om te weten dat we niet alleen zijn en dat we ons verbonden voelen met elkaar.

4. Zorg goed voor jezelf: goed slapen, structuur, bewegen en ontspannen voorkomt mentale klachten
Onderhoud je mentale gezondheid door structuur aan te brengen in je leven, ook nu veel activiteiten en bezigheden niet mogelijk zijn. Probeer, ook tijdens de feestdagen, nog steeds voldoende te bewegen, goed te slapen, niet te veel alcohol te drinken, en (ook offline) ontspanningsmomenten te vinden, bijvoorbeeld door mindfulness of een wandeling. Het is belangrijk om aan jezelf te denken. Herken gevoelens van somberheid of angst bij jezelf. Besef dat je hulp kan vragen als dat nodig is. Voel je niet schuldig als je je niet goed voelt, of als je op een bepaalde manier door de coronamaatregelen wordt geraakt.

Op deze site vind je veel informatie over mentaal fit blijven en omgaan met problemen. Op snelbeterinjevel.nl vind je gratis online programma’s om minder te piekeren, minder stress te ervaren en beter te slapen.

Bron: mentaalvitaal.nl 

Dit bericht is 2322 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail