Herziene DSM-5 erkent langdurige rouw als zelfstandige stoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

29 maart 2022 – Traumatische rouw is als aparte stoornis opgenomen in het psychiatrisch handboek DSM. Psychiaters lobbyden daar al jaren voor.

Langdurige, traumatische rouw is als aparte stoornis opgenomen in een tekstherziening van het psychiatrische handboek DSM-5 die deze maand is verschenen, zo meldt de NRC.   Een chronische rouwstoornis stond al vermeld in de oorspronkelijke vijfde editie van de DSM, maar in de sectie met aandoeningen die nog nader onderzoek behoeven.  “Prolonged grief disorder” is nu gerangschikt onder de trauma-gerelateerde stoornissen in de hoofdsectie.

Het Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) geeft een classificatie van psychische stoornissen. De vijfde editie werd in Nederland in 2014 gepubliceerd.  De indeling wordt geregeld aangepast naar aanleiding van nieuw wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke ontwikkelingen. Zo is in de herziene DSM-5 pathologisch gokken opgenomen als stoornis. Een erkenning van een bepaalde aandoening in dit handboek kan gevolgen hebben voor de vergoeding van behandelingen door de zorgverzekeraars.

Bij traumatische rouw gaat het om intens verdriet na een persoonlijk verlies dat normaal functioneren chronisch hindert of onmogelijk maakt. Kenmerken zijn blijvend onvermogen om het verlies te accepteren, obsessieve gedachten aan de overledene en pogingen om die te zoeken of ‘dichtbij’ te houden.

Bron en uitgebreid artikel: nrc.nl 

Dit bericht is 10891 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail