Meerderheid zorg- en welzijnsmedewerkers heeft geldzorgen

Facebooktwitterlinkedinmail

25 november 2022 – Acht van de tien zorg- en welzijnsmedewerkers maken zich zorgen over hun financiële situatie. De grootste zorg is of het nog wel lukt om rond te komen van het salaris. De impact van geldzorgen is groot: thuis en op het werk. Toch delen medewerkers hun zorgen lang niet altijd met hun werkgever.

Een kwart van de medewerkers zegt met geldzorgen bij hun werkgever terecht te kunnen. Van slechts 9% van de medewerkers is de werkgever op de hoogte van de financiële situatie. Terwijl de meeste werkgevers (85%) hun medewerkers juist willen helpen om hun financiële positie te verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek van ledenorganisatie PGGM&CO en Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW).

Zorgen nemen toe
Steeds meer medewerkers maken zich vaak tot altijd zorgen over hun portemonnee. In maart 2022 was dit 16%, nu bijna een kwart. Mensen geven aan dat zij om te besparen meer opletten bij het boodschappen doen, dat ze minder energie verbruiken en minder vaak leuke dingen kopen of doen. Een minderheid (42%) beoordeelt de eigen financiële situatie als goed.

Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter van Pensioenfonds Zorg en Welzijn: ‘Geldzorgen hebben zowel thuis als op het werk mentaal en fysiek hun weerslag op medewerkers. Voor de zo belangrijke beroepsgroepen binnen zorg en welzijn is dit zorgelijk. Het is een zware last voor mensen en hun gezin. Het is daarom belangrijk dat medewerkers die financiële problemen hebben of verwachten, tijdig hulp zoeken en vragen. Juist ook bij hun werkgever.’

Leidinggevende heeft rooskleuriger beeld

Opvallend is dat leidinggevenden de financiële situatie bij werknemers vaak iets te rooskleurig inschatten. De helft zegt dat deze goed is. Hun verwachting is wel dat het financieel welzijn van medewerkers verder onder druk komt te staan in de nabije toekomst.

Geldzorgen delen met werkgever

Ruim een derde van de medewerkers zou het fijn vinden als ze bij financiële zorgen voor hulp terecht kunnen bij hun werkgever. Medewerkers die hun werkgever bij financiële zorgen geen hulp vragen, vinden hun financiën privé of twijfelen of hun werkgever kan of wil helpen.

De meeste werkgevers willen helpen. En ruim een derde doet dat ook. Vooral met interventies zoals geldcoaches, trainingen en webinars. En door in gesprek te gaan met medewerkers. Ongeveer de helft van de werkgevers wil wel helpen, maar doet dit nog niet. Als reden om niet in gesprek te gaan over financiën wordt bijvoorbeeld genoemd: dat dit niet past bij hun functie; dat het een privé-aangelegenheid is; dat het alleen kan als de medewerker er zelf over begint.

Ga in gesprek   

Henriette Davelaar, directeur van PGGM&CO: ‘Gezien de omvang van de problematiek en wederzijdse behoefte, ligt er nog wel ruimte om meer met elkaar in gesprek te gaan over de financiële gesteldheid van de medewerker. Leidinggevenden doen er goed aan om (potentiele) financiële problemen bij hun medewerkers te signaleren, bespreekbaar te maken, waar mogelijk te (onder)steunen en door te verwijzen. Daarmee kunnen zij juist nu het verschil maken. We zien hier in de praktijk al goede voorbeelden van en werken hier ook samen met verschillende werkgevers aan. Bijvoorbeeld met een financiële zelfhulptest, financiële coachgesprekken en data-dashboards voor inzicht in de financieel kwetsbare groepen en risico’s binnen de organisatie. Ook organiseren wij binnenkort een webinar dat leidinggevenden handvatten biedt voor de omgang met medewerkers met financiële problemen.’

Over het onderzoek                   

PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO samen met PFZW de effecten van de prijsstijgingen en financiële zorgen van medewerkers onderzocht. Daarnaast is gekeken naar wat werkgevers in de sector doen om hun medewerkers te steunen bij financiële zorgen. In totaal namen 1054 zorg- en welzijnsmedewerkers deel aan het onderzoek. Lees alle resultaten van het onderzoek op www.pggmenco.nl/onderzoek/.

Over PFZW        

PFZW is verantwoordelijk voor het pensioenbeleid en het pensioenvermogen van 3 miljoen (oud-) werknemers in de sector zorg en welzijn. Het pensioenfonds beheert het belegd vermogen, dat ultimo september 2022 € 217,6 miljard bedroeg.

Bron: persbericht

Dit bericht is 998 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail