Helpt yoga bij depressie?

Facebooktwitterlinkedinmail

22 maart 2017 – Helpt yoga bij depressie? In de Verenigde Staten lijken ze het antwoord te hebben gevonden, yoga helpt bij een depressie. Dat schrijven onderzoekers van Harvard en de universiteit van Boston in een nieuwe studie. Maar klopt deze conclusie? Dat vraagt de Volkskrant zich af. 

Alle deelnemers in deze onderzoek hadden, na wekenlange ademhalingsoefeningen in yogahoudingen, aantoonbaar minder last van depressieve klachten.  Maar heeft die uitkomst met yoga te maken of kunnen de gunstige effecten ook door andere factoren zijn veroorzaakt?

Het zou goed kunnen dat de deelnemers in het onderzoek zich gewoon beter zijn gaan voelen doordat ze met een groep lotgenoten ontspannen werkten aan hun depressie.  Of yoga daarbij de bepalende factor was wordt in het onderzoek niet duidelijk.

Alle deelnemers voelden zich even goed ongeacht hoe intensief men met de yoga aan de slag was gegaan.  Veel of weinig yoga had geen invloed op meer of minder depressieve klachten. Zijn het de ademhalingsoefeningen of de rek- en strekbewegingen die het verschil maakten? Of vonden de deelnemers het gewoon fijn om íéts met hun depressieve klachten te doen, in plaats van niets?

Opvallend  is dat veel onderzoeken naar het effect van yoga niet wetenschappelijk toetsbaar zijn.  Van de  149 yogastudies die de Cochrane Collaboration in 2014 onderzocht, bleek er destijds slechts één wetenschappelijk toetsbaar. Vaak wordt de onderzoeksopzet niet vooraf aangegeven, waardoor achteraf niet valt te controleren of er slechte uitkomsten worden weggelaten.

Conclusie: yoga ontspant, maar het gunstige effect op een depressie is op zijn minst twijfelachtig.

Bron: volkskrant.nl

Dit bericht is 5730 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail