‘Op zoek naar zin’ door POH-GGZ effectief bij depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

5 juni 2018  –  ‘Op zoek naar zin’ was al voor andere settings, GGZ-instellingen (afdelingen voor chronische psychiatrie en toenmalige preventieafdelingen) en verpleeg- en verzorgingshuizen beschikbaar en bleek een geschikte behandeling om depressieve klachten bij ouderen te verminderen en welbevinden te verhogen. Met financiering van ZonMw heeft het Trimbos-instituut de interventie ‘Op zoek naar zin’ aan kunnen passen voor gebruik door POH-GGZ in de huisartsenpraktijk.

Aanpassingen hadden betrekking op het aantal en de duur van de sessies en het rekening houden met een ander type begeleider. Uit de begeleidende pilot studie bleken de betrokken POH-GGZ en deelnemende ouderen over het algemeen zeer tevreden met de aangepaste versie. Tevens waren na afloop van de cursus depressieve klachten van deelnemers significant lager dan voor deelname aan de cursus.

Voor POH-GGZ die ‘Op zoek naar zin’ willen gaan geven, biedt het Trimbos-instituut in het najaar een 2-daagse training aan. De exacte data worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt.

De interventie ‘Op zoek naar zin’ kent diverse varianten (zoals voor 55+, voor ouderen met een chronische psychiatrische aandoening en in een verpleeghuissetting) en is een evidence based interventie voor ouderen met lichte depressieve klachten.

Kenmerkende onderdelen van de interventie zijn:

  • Overzichtelijk aantal groepsbijeenkomsten.
  • Combinatie van gesprekken en creatieve werkvormen (bijvoorbeeld tekenen, geleide meditatie en gedichten).
  • In de interventie worden life-review technieken ingezet om de eigen levensloop te (her)waarderen en de eigen identiteit te bekrachtigen.

De training is speciaal bedoeld voor de POH-GGZ die de interventie ‘Op zoek naar zin’ wil gaan aanbieden in de huisartspraktijk(en) waar zij/hij werkt.

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 3051 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail