Heleen van Royen weer openhartig over depressies en psychoses

Facebooktwitterlinkedinmail

Heleen470

Heleen van Royen heeft een openhartig stuk geschreven voor de Boekenweekbundel. In haar bijdrage, die ze op Facebook en Twitter heeft geplaatst, spreekt de schrijfster opnieuw openhartig over haar depressies en psychoses in het verleden.

Heleen van Royen: ‘Ik ben geen zwaar geval’

Heleen begint het stuk door te zeggen dat ze geen ‘zwaar geval’ is. ”Goed, ik ben in 1993 gedwongen opgenomen geweest en heb twee weken doorgebracht op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Toen ik in 1999 De Gelukkige Huisvrouw schreef werd ik weer psychotisch. Een tweede opname dreigde, maar ik besefte net op tijd dat ik de voorgeschreven pillen beter kon slikken dan ze verontwaardigd door de kamer gooien.”

Ook in 2004, tijdens de affaire rondom toenmalig wethouder Rob Oudkerk die aftrad na een spraakmakende column van de brunette over pornografie, prostituees en drugsgebruik, zat ze dicht tegen een psychose aan. ”Volgens mijn man was ik psychotisch, zelf vond ik van niet”, aldus Heleen.

Suïcidale gedachtes
In de jaren daarna werd de depressie van de schrijfster erger. ”Er zijn momenten geweest dat ik geen bomen meer zag maar mogelijkheden tot verhanging.” Voor die gedachten schaamt de schrijfster zich nu. ”Ik heb in hotelkamers gelegen waar ik met de balken flirtte. Van nature ben ik tamelijk schaamteloos, maar voor deze flirtages schaam ik me diep.”

Uiteindelijk leerde Heleen dat ze ‘na elke episode redelijk ongeschonden uit de strijd’ kwam. Het gaat nu dan ook redelijk goed met haar. ”Ik leid een tamelijk normaal leven, kan mezelf bedruipen en heb een goede band met mijn kinderen, moeder en (ex)geliefden. Ik slik 5 milligram sertraline per dag. Dat vergeet ik geregeld, dus misschien kan ik ook zonder. Mijn psychiater heb ik voor het laatst gezien in 2012, het lijkt alweer eeuwen geleden.”

Het verhaal van Heleen werd verfilmd in De Gelukkige Huisvrouw. Carive van Houten speelde daarin de hoofdrol.

Bron: rtlnieuws.nl / metronieuws.nl 

Dit bericht is 27548 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail