Steeds minder klinisch onderzoek naar ernstige psychische aandoeningen 

Facebooktwitterlinkedinmail

14 april 2021 – Vorige week publiceerde oprichter van het Treatment Advocacy Center, Dr. E. Fuller Torrey, samen met co-auteurs Wendy Simmons, Elizabeth Sinclair Hancq en John Snook een artikel in Psychiatric Services over de voortdurende achteruitgang van klinisch onderzoek naar ernstige psychische aandoeningen bij het National Institute of Mental Health (NIMH).

De auteurs gebruikten drie verschillende openbaar beschikbare databronnen om de verschuiving van NIMH-middelen van klinisch naar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te onderzoeken.

Gebruikmakend van de RCDC-database, ontdekten de auteurs dat NIMH tussen 2016 en 2019 onderzoeksprojecten met betrekking tot bipolaire stoornis met 25% en projecten over schizofrenie met 17,5% verminderde. Bovendien onthulde een analyse van gegevens van ClinicalTrials.gov dat NIMH tussen 2003 en 2019 de ondersteuning voor behandelingsonderzoeken voor schizofrenie, bipolaire stoornis en depressieve stoornis met 90% verminderde.

Tenslotte suggereert een zorgvuldige evaluatie van het Strategisch Plan voor Onderzoek van het NIMH dat er weinig tot geen plan is om de prioriteiten bij het NIMH voor de komende vijf jaar te verschuiven. In totaal onthult de beoordeling een voortdurende achteruitgang van klinisch onderzoek naar ernstige psychische aandoeningen bij het NIMH en dat dede verschuiving naar fundamenteel onderzoek zal doorgaan.

Het artikel is gepubliceerd als een open access-stuk, wat betekent dat het volledig beschikbaar is voor het publiek zonder de betaalmuur voor abonnementen waar de meeste peer-reviewed artikelen achter worden gepubliceerd. Naast het gepubliceerde artikel wordt online aanvullend materiaal verstrekt met meer details, waaronder:

  • Instructies voor het gebruik van de RCDC-database voor onderzoek, Tabel met NIMH-onderzoeksuitgaven naar ziekten en aandoeningen, 2016-2019,
  • Tabel met het aantal door het NIMH gefinancierde onderzoeken naar medicamenteuze behandeling per ziekte, 2006–2019,
  • Grafiek van het totale aantal door het NIMH gefinancierde onderzoeken naar medicamenteuze behandeling voor ernstige psychische aandoeningen, 2006–2019,
  • Analyse van wijzigingen in het Strategisch Plan 2020–2024 na de openbare commentaarperiode, inclusief een stroomschema van de wijzigingen, en
    Instructies voor het gebruik van clinicaltrials.gov.

Het National Institute of Mental Health werd in 1948 opgericht om onderzoek te doen naar neuropsychiatrische aandoeningen gericht op de meest ernstige psychiatrische aandoeningen, waaronder schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie. Verwacht werd dat het onderzoek zowel basisstudies van de hersenfunctie als klinische studies zou omvatten om personen te helpen die momenteel door deze aandoeningen worden getroffen. De bevindingen van dit artikel suggereren dat het NIMH zijn onderzoeksportfolio opnieuw in evenwicht moet brengen, zodat basis- en klinische onderzoeken meer gelijk gewicht krijgen.

Elizabeth Sinclair Hancq is de onderzoeksdirecteur van het Treatment Advocacy Center.

Bron: treatmentadcocacycenter.org

Dit bericht is 4546 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail