Healthy Brain Study: duizend dertigersbreinen worden een jaar lang gevolgd

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juli 2019 – Radboud Universiteit, Radboudumc en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek gaan vanaf deze zomer het dertigersbrein ontrafelen. Met de Healthy Brain Study willen zij nog beter begrijpen hoe het menselijk brein werkt. Duizend dertigers uit Nijmegen en omgeving worden daarvoor een jaar lang gevolgd en getest.

De Healthy Brain Study onderzoekt welke sociale, biologische en ecologische factoren van invloed zijn op het brein. Met de resultaten kunnen wetenschappers nieuwe onderzoeken doen om maatschappelijke vragen en kwesties op te lossen. Hoe beïnvloedt wat ik eet mijn besluit om een grote uitgave te doen? Welke invloed heeft veel zitten en slapen op mijn vermogen om stress te weerstaan of mijn agressie onder controle te houden? Hoe kan ik een aanstaande burn-out signaleren en voorkomen? Met de antwoorden op dergelijke vragen willen de onderzoekers op de Radboud Campus, waar ook het Max Planck Instituut gevestigd is, leren hoe mensen gelukkiger, fitter en zelfredzamer kunnen worden.

Gezocht: duizend dertigers

Tot medio 2022 willen onderzoekers duizend dertigers uit Nijmegen een jaar lang volgen en testen. Projectmanager Lucy Overbeek: ‘We kiezen voor dertigers, omdat hun hersenen zijn volgroeid. Ook hebben dertigers vaak met belangrijke levensgebeurtenissen te maken, zoals carrièrekansen, een burn-out krijgen, een huis kopen, kinderen krijgen of een scheiding meemaken, allemaal factoren die van invloed zijn op hun welbevinden.’ De onderzoekers zijn op zoek naar Nijmeegse dertigers uit alle lagen van de bevolking. ‘Op die manier kunnen we beter uitspraken doen over de algemene bevolking,’, aldus Overbeek. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website: www.dertigersbrein.nl.

Metingen

Gedurende één jaar worden de deelnemers zowel in hun dagelijks leven gevolgd als op de Radboud Campus getest. Dit gebeurt op drie verschillende momenten, waardoor onderzoekers inzicht krijgen in hoe het voelen, denken en gedrag van mensen door de tijd schommelt. Thuis dragen de deelnemers drie weken activiteitenmeters en vullen zij vragenlijsten in. Op de Nijmeegse campus ondergaan ze drie keer per jaar testen. Van hersenscans en vragenlijstonderzoek over bijvoorbeeld depressie, tot fitheidstests en bloedafname.

Teamwetenschap

Het unieke van de Healthy Brain Study is dat wetenschappers vanuit allerlei disciplines vanuit de gehele Radboud Campus het brein beter proberen te begrijpen. Hoogleraar Cognitive Neuroscience aan het Radboudumc en projectleider Guillén Fernández: ‘Ik hoop dat we met de verzamelde data wetenschappers en studenten inspireren om over de grenzen van hun eigen vakgebied te kijken. Teamwetenschap is gebaseerd op het idee dat groepen wetenschappers vanuit verschillende disciplines, of het nu vanuit sociale wetenschappen, gezondheidswetenschappen of managementwetenschappen is, samenwerken aan alle stadia van een wetenschappelijk project. Dat begint al met het stellen van de juiste vragen tot en met het schrijven van de wetenschappelijke publicaties. Zo zetten we echt de volgende stap in het beter begrijpen van het brein.’

Bron: ru.nl

Dit bericht is 2821 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail