Grote toename van cyberpesten sinds de coronacrisis

Facebooktwitterlinkedinmail

21 september 2020 – De Kindertelefoon heeft in de maanden dat de scholen dicht waren vanwege de corona-maatregelen veel meer meldingen ontvangen over cyberpesten.  Vandaag begint de Week tegen Pesten

Van de gesprekken die bij de Kindertelefoon  in april werden gevoerd, gingen 17 procent over online pesten. Ter vergelijking: vorig jaar lag dat percentage op 3,7 procent in dezelfde maand. Daarnaast waren er ook in de zomervakantie veel meer meldingen over online pesten dan normaal.

Cyberpesten kan erger uitpakken dan de traditionele vormen. Een groter publiek kan het zien, er bestaat een kans dat het 24 uur per dag doorgaat, de inhoud kan moeilijker worden verwijderd en soms is de afzender onbekend.” Een woordvoerder van de Kindertelefoon denkt de stijging wel is te  verklaren. Het zou komen door “het feit dat jongeren niet op school waren en meer thuis moesten blijven, waardoor hun leven zich ook meer online afspeelde”. Online pesten en pesten op school worden vaak als twee losse problemen gezien, maar volgens de woordvoerder gaan deze juist hand in hand. “Het begint vaak op het schoolplein en gaat dan online verder.”

Toch benadrukt de organisatie dat digitaal pesten juist heftiger kan uitpakken dan traditionele pestvormen. “Een groter publiek kan het zien, er bestaat een kans dat het 24 uur per dag doorgaat, de inhoud kan moeilijker worden verwijderd en soms is de afzender onbekend.”

Week tegen Pesten

Doe mee aan de Week Tegen Pesten (21 t/m 25 september 2020) en maak een goede start in het nieuwe schooljaar waarin je met elkaar zorgt voor een fijne en veilige school. Het motto van dit jaar is ‘Samen aan zet’. Samen met je klas, het team, de hele school zijn jullie aan zet om weer op een prettige manier met elkaar om te gaan.

Bron: funx.nl / rtlnieuws.nl / weektegenpesten.nl 

Dit bericht is 3601 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail