Grote Kerstkaartenactie tegen eenzaamheid ook in 2020 georganiseerd

Facebooktwitterlinkedinmail

8 december 2020 – De kerst is voor veel eenzame ouderen extra moeilijke periode, wat dit jaar door het coronavirus al helemaal het geval is. Het Ouderenfonds organiseert daarom ook in 2020 de Grote Kerstkaartenactie samen met PostNL en Kidsweek. Het is ondertussen al de zesde keer dat dit gevierd wordt.

Het is de bedoeling om tijdens de Grote Kerstkaartenactie zoveel mogelijk kaartjes in te zamelen en te bezorgen bij eenzame ouderen, wat vaak tot depressie leidt onder de 50-plussers. Dit blijkt uit Brits onderzoek. De actie moet ervoor zorgen dat het gevoel van eenzaamheid even verdwijnt bij de Nederlandse ouderen, die meestal al genoeg problemen ondervinden. Zo blijkt uit statistieken dat van de mensen die ouder dan 75 jaar zijn maar liefst 250 duizend personen last hebben van incontinentie. Nog meer ouderen gebruiken incontinentiemateriaal van bijvoorbeeld Abena.nl om dit probleem op te lossen. Een kerstkaartje kan dan natuurlijk een steuntje in de rug geven. 

85 procent vindt het moeilijk om te praten over eenzaamheid

In ons land vieren ongeveer 200 duizend mensen kerst zielsalleen. 85 procent van deze groep vindt het lastig om te praten over hun eenzaamheid. Ze denken al snel iemand tot last te zijn en houden hun eenzame gevoelens dus liever voor zich. Met de Grote Kerstkaartenactie wil het Ouderenfonds de eenzame ouderen dan ook in deze tijd een lichtpuntje brengen. Een kerstkaart moet hiervoor zorgen, wat ook zeker het geval is blijkt uit onderzoek. Het ontvangen van een kaartje of een brief is namelijk erg belangrijk voor de 50-plussers in ons land. 30 procent van de ondervraagden bewaart de post zelfs op een speciale plaats in huis. Zo kunnen ze er zo nu en dan naar kijken. Dit maakt de waarde van zo’n mooi kerstkaartje natuurlijk nog een stuk groter. Voor jou een kleine moeite, voor de ontvanger van grote waarde. 

Breng de kerstkaartjes of stuur ze in

Heel Nederland wordt door het Ouderenfonds opgeroepen om de kerstkaarten te schrijven voor de eenzame ouderen. Zo ontvangen de scholen in ons land een bericht via Kidsweek. Hiermee kunnen ze zich aanmelden voor een lespakket en op deze manier meedoen aan de Grote Kerstkaartenactie. Daarnaast kunnen Nederlandse bedrijven zich ook inzetten. Dit kan gedaan worden door de kerstkaarten te schrijven met alle werknemers. De actie is dit jaar iets anders dan in andere jaren. Mensen kunnen namelijk kiezen tussen de kaarten zelf bezorgen in de buurt bij eenzame ouderen of de kerstkaartjes sturen naar het Ouderenfonds. In samenwerking met PostNL zal het Ouderenfonds dan de kaarten naar woonzorgcentra versturen. Hier zullen de kerstkaarten vervolgens uitgedeeld worden. Dit kan dus tot en met 15 december 2020 naar Het Nationaal Ouderenfonds, Postbus 115, 3800 AC Amersfoort. 

Doe ook mee aan de Grote Kerstkaartenactie en laat tassen vol kerstkaarten bezorgen bij eenzame ouderen in ons land! 

Bron: persbericht

Dit bericht is 2155 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail