Grote aanbieder in transgenderzorg failliet

Facebooktwitterlinkedinmail

3 november 2021 – De transgenderzorg in Nederland heeft een nieuwe tegenslag te verduren gekregen, nu GGZ Stepwork Transgenderzorg failliet is verklaard. De afgelopen jaren zijn de wachttijden in deze sector opgelopen tot soms wel twee jaar, kan de organisatie van de transgenderzorg rekenen op kritiek van patiënten  en zijn operaties uitgesteld als gevolg van de coronapandemie. Nu kwam daar in september het faillissement van Stepwork bij, een van de grootste instellingen op het gebied van geestelijke gezondheidszorg voor transgenders, zo viel te lezen in NRC.

Hoge verwachtingen

Bij het in 2017 opgerichte Stepwork Transgenderzorg rommelde het al langer, zo blijkt uit rapporten van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd uit 2019 en 2020. Stepwork startte veelbelovend en had binnen twee jaar al een patiëntenbestand van meer dan zevenhonderd. Dat was op dat moment in de ggz een derde van het totaal aantal transgender patiënten. Stepwork was dan ook een van de eerste aanbieders die ervoor koos om de transgenderzorg te decentraliseren, een aanpak die populair bleek. Stepwork zorgde voor de psychologische behandelingen en verwees voor de rest van de zorg (hormoonbehandelingen, chirurgische ingrepen) door naar bijvoorbeeld genderpoli’s of ziekenhuizen.

Chaos

De rapporten van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd verhalen over medicijnen die verkeerd werden verstrekt en medische dossiers die niet op orde waren door ontbrekende informatie. In september besteedde ook televisieprogramma Zembla aandacht aan Stepwork en werd de chaos pas goed duidelijk. Een niet transparante boekhouding, slechte begeleiding van nieuwe medewerkers en personeel dat al maanden niet betaald werd, zijn voorbeelden van zaken die Zembla aan het licht bracht. De curator vertelde in NRC dat het faillissement is aangevraagd door een deel van de medewerkers, in verband met het niet betalen van het salaris. Tevens gaf de curator aan dat er nog ruim vijfhonderd mensen in behandeling waren bij Stepwork. Ook stonden er circa 1.400 mensen op de wachtlijst. De lopende zorg van Stepwork kan volgens verzekeraar Zilveren Kruis voorlopig nog doorgaan dankzij doorbetaling van het personeel door het UWV, maar voor de mensen op de wachtlijst moet een andere oplossing gevonden worden.

Lange wachtlijsten

De woordvoerder van Zilveren Kruis geeft in NRC aan, dat er alles aan gedaan wordt om te zorgen dat de mensen die op de wachtlijst staan bij Stepwork bij andere aanbieders van transgenderzorg niet onderaan de lijst belanden. Maar hoe komt het dat deze wachtlijsten de afgelopen jaren zo aan het toenemen zijn? Annelou de Vries, die kinderpsychiater bij Amsterdam UMC is, geeft tegenover NOS aan dat de toename naar haar idee (deels) te verklaren is door de grotere zichtbaarheid van transgenders, bijvoorbeeld op de combinatie internet tv. Het aantal aanmeldingen voor transgenderzorg neemt volgens haar toe, doordat er meer acceptatie is, onder andere doordat er voor transpersonen meer media-aandacht is.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1671 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail