Samenwerking Zaanse transgenderzorg draagt bij aan terugdringen lange wachtlijsten

Facebooktwitterlinkedinmail

9 maart 2021 – Vanaf 8 maart 2021 bieden de genderpoli Youz Zaandam en het Zaans Medisch Centrum (ZMC) samen zorg aan voor transgender kinderen en jongeren. In een netwerk met het Kennis- en zorgcentrum voor Genderdysforie (KZcG) van Amsterdam UMC. Deze samenwerking leidt tot capaciteitsuitbreiding voor kinderen en jongeren met genderdysforie. Daarnaast kunnen transgender volwassenen voor hun controles na transitie terecht bij de internist-endocrinoloog van het ZMC. 

Met dit nieuwe zorgaanbod leveren Youz en ZMC een belangrijke bijdrage aan de transgenderzorg voor kinderen en jongeren in Nederland.

Terugbrengen wachtlijsten

De vraag naar transgenderzorg neemt toe. De wachtlijsten voor deze zorg zijn onacceptabel lang geworden. Doordat jongeren die in de puberteit raken lang moeten wachten op zorg ontwikkelt hun lichaam zich in een richting die niet bij hen past. Door deze samenwerking is er nu een derde plek in Nederland waar kinderen en jongeren terecht kunnen voor behandeling.

Krachten bundelen

In deze samenwerking komt de jarenlange expertise van het KZcG van Amsterdam UMC op het gebied van medische transgenderzorg samen met de jeugd-ggz ervaring op het gebied van genderdysforie van de genderpoli Youz Zaandam en de somatische transgenderzorg van Transgenderzorg ZMC. Samen zorgen we voor de juiste zorg op de juiste plek. 

Zorg voor kinderen, jongeren en volwassenen

Er kunnen jaarlijks zo’n vijftig kinderen en jongeren instromen in het gezamenlijke zorgpad van de genderpoli Youz Zaandam en Transgenderzorg ZMC. De aanmelding hiervoor verloopt altijd via Youz. Volwassenen kunnen na het transitietraject bij het KZcG van Amsterdam UMC controles vervolgen bij de internist-endocrinoloog van het ZMC. 

Belangenorganisatie Transvisie: “Wij zijn heel blij dat er voor transgender mensen meer perspectief en keuze is nu. En door de samenwerking van ZMC met Youz en Amsterdam UMC als ervaren partijen gaat het helemaal goed komen.”

Michiel Verkoulen, kwartiermaker voor transgenderzorg: “We zijn verheugd dat Youz en Transgenderzorg ZMC dit zorgaanbod hebben vormgegeven wat bijdraagt aan het terugdringen van de te lange wachttijden binnen de Transgenderzorg”.

Over Youz
Youz helpt kinderen, jongeren en (jong)volwassenen die klachten of ernstigere psychische of verslavingsproblemen hebben. Ook behandelen we hun gezin. We behandelen zo intensief als nodig en zo kort als mogelijk. Wij werken op poli’s en digitale platforms, maar we bieden ook hoog specialistische geestelijke gezondheidszorg (ggz), opname en crisisopvang. 

Youz biedt op de locaties Zaandam en Gorinchem specialistische behandeling voor kinderen en jongeren met genderdysforie gevoelens en hun ouders. De genderpoli in Zaandam gaat nu de samenwerking aan met het ZMC en het Amsterdam UMC.
Meer informatie is te vinden op www.youz.nl.

Over Transgenderzorg ZMC
Het Zaans Medisch Centrum behandelt samen met Youz jongeren en kinderen met genderdysforie. Volwassenen begeleiden we in de controles na de transitiefase bij de internist-endocrinoloog. We spreken over genderdysforie of genderincongruentie, wanneer je het idee hebt dat het geslacht waarmee je geboren bent, niet past bij wie je bent. Samen met jouw psychologische behandelaar van Youz heb je besloten dat je in aanmerking wil komen voor puberteitsremmers en eventuele verdere geslachtsbevestigende behandeling. Het Zaans Medisch Centrum kan je hierbij helpen. 

Bij Transgenderzorg ZMC kun je altijd rekenen op zorg volgens de laatste inzichten: we werken nauw samen met het Amsterdam UMC. Bijvoorbeeld bij onderzoek naar effecten en bijwerkingen van behandelingen. 

Meer informatie is te vinden op www.zaansmedischcentrum.nl.

Over het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van Amsterdam UMC

Het Kennis- en zorgcentrum genderdysforie (KZcG), onderdeel van Amsterdam UMC, biedt multidisciplinaire zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen met genderdysforie. Deze zorg wordt afgestemd op de zorgvrager. Daarbij staat de vraag wat een persoon nodig heeft om op het gebied van genderidentiteit zichzelf te kunnen zijn centraal.

Het KZcG heeft een ruime expertise op het gebied van genderdysforie. KZcG doet internationaal onderzoek naar allerlei facetten van genderdysforie. Bijvoorbeeld naar de effecten en bijwerkingen van de behandelingen. Zo wordt transgenderzorg van KZcG steeds vernieuwd naar de laatste inzichten. KZcG deelt deze kennis met landelijke en internationale collega’s. 

Meer informatie is te vinden op www.amsterdamumc.nl.

Bron: persbericht

Dit bericht is 3371 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail