Gratis online webinar: Eenzaamheid en psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail
3 april 2021 – Eenzaamheid komt vaak voor bij mensen met een psychische kwetsbaarheid. Het kan de psychische klachten zelfs vergroten. Op donderdag 22 april 2021 besteedt Lumen aandacht aan dit thema in het webinar ‘Eenzaamheid en psychische klachten’.

Ruim 40 procent van de Nederlanders is (weleens) eenzaam. Toch is dit onderwerp nog altijd taboe. In dit webinar besteedt Lumen aandacht aan eenzaamheid vanuit het oogpunt van mensen met psychische en psychosociale problematiek. Een ervaringsdeskundige vertelt over zijn ervaringen met eenzaamheid. We delen onze tools; wat werkt wel en wat niet bij de aanpak van eenzaamheid. En we gaan in deelsessies met elkaar in gesprek over dit thema.

Wanneer?

Donderdag 22 april van 16.00 tot 17.20 uur. Deze online bijeenkomst vindt plaats via Webex.

Voor wie?
Hulp- en zorgverleners, sociaal werkers, vrijwilligers, beleidsmedewerkers van gemeenten en inwoners in de regio Holland Rijnland.

Programma
16.00 uur Opening
16.05 uur Ervaringsverhaal van Tom over eenzaamheid
16.20 uur In gesprek over eenzaamheid. In twee deelsessies gaan we in gesprek over eenzaamheid. Kies bij de aanmelding voor één van deze sessies.

  • Sessie 1: Sociale eenzaamheid: Het betere ontmoeten

Een ‘bakkie en een praatje’ is vaak niet genoeg om eenzaamheid aan te pakken, maar het is een belangrijk begin om mensen het huis uit te krijgen. In deze deelsessie vertellen we hoe we sociale eenzaamheid vanuit Lumen aanpakken, bijvoorbeeld met het Inloophuis en Lotgenotencafé. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over sociale eenzaamheid: wat zijn de ervaringen, knelpunten en uitdagingen? Gespreksleiders: Ariëtte van Hespen en Frouke Lampe

  • Sessie 2: Emotionele eenzaamheid: Op weg naar verbinding

Verbinding voelen en (h)erkenning vinden is belangrijk bij de aanpak van emotionele eenzaamheid. Ervaringsdeskundige ondersteuning kan daarbij helpen. In deze deelsessie vertellen we welke rol Clientondersteuning en de Krachtcirkel van Lumen hierin spelen. Daarna gaan we met elkaar in gesprek over emotionele eenzaamheid. Wat zijn de ervaringen, knelpunten en uitdagingen? Gespreksleiders: Aziza Bounecoub en Jeannette Plaizier.

16.45 uur Plenaire presentatie gespreksronde
16.55 uur Lezing: Eenzaamheid en zingeving (Spreker volgt)
17.10 uur Vragenronde
17.20 uur Afronding

Aanmelden voor het webinar kan via het aanmeldformulier onder aan deze pagina

Bron: persbericht

Dit bericht is 2267 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail