Autisme bij vrouwen vaak later vastgesteld: ‘Had me geholpen als ik dit eerder wist’

Facebooktwitterlinkedinmail

4 april 2021 – Bij Annemiek Koster (73) werd pas op haar 61ste autisme vastgesteld. “Ik was helemaal ontroerd toen ik die diagnose kreeg”, zegt ze aan de telefoon. Op Wereld Autisme Dag legden zij en een andere ervaringsdeskundige uit waarom het volgens hen belangrijk is dat autisme bij vrouwen eerder wordt ontdekt, zo meldt de NOS.nl.

Koster is psycholoog en voorzitter van de deze week gestarte Expertgroep Autisme en Vrouwen van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De inwoner van Coevorden merkte al vroeg in haar leven dat ze moeite had ongeschreven sociale regels te doorgronden. Om dat te maskeren, kopieerde ze het gedrag van de mensen om haar heen.

Ook Ghislaine van der Elst (28) kwam in knel met haar autisme, mede doordat ze niet afwist van haar stoornis. Ze kreeg psychische problemen op haar 15de en ging in behandeling voor een angststoornis en depressie.

De Nederlandse Vereniging voor Autisme schat dat er in Nederland zo’n 200.000 mensen autisme hebben. Daarbinnen zit een heel spectrum aan gradaties van verschillende kwetsbaarheden.

Lees het hele verhaal van Annemiek Koster en Gishlaine van Elst op NOS.nl 

 

Dit bericht is 2875 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail