Gezocht: sociaal ondernemers die zich inzetten tegen eenzaamheid

Facebooktwitterlinkedinmail

25 maart 2021 – Oranje Fonds en KPN Mooiste Contact Fonds starten 3-jarig programma Ondernemen tegen Eenzaamheid.

Ambitieuze sociaal ondernemers die zich inzetten tegen eenzaamheid kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het nieuwe programma Ondernemen tegen eenzaamheid. Het Oranje Fonds en het KPN Mooiste Contactfonds lanceren dit 3-jarige programma gezamenlijk om substantieel en structureel een bijdrage te leveren aan de vermindering van eenzaamheid in Nederland. Aanmelden kan tot en met 2 mei via ondernementegeneenzaamheid.nl.

Uit alle aanmeldingen worden 15 tot 20 organisaties geselecteerd die gedurende drie jaar financiële steun, coaching, een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid krijgen. We zoeken organisaties met een uniek en schaalbaar idee dat potentie heeft om financieel zelfstandig te zijn. In de initiatieven is ICT leidend en maken vrijwilligers onderdeel uit van de oplossing. Eenzaamheid is een groot probleem dat voorkomt in alle lagen van de bevolking. Daarom is het programma niet beperkt tot een bepaalde doelgroep. Deelnemers kunnen zich bijvoorbeeld richten op een specifieke doelgroep, zoals jongeren, migranten, LHBTIQ+’ers of ouderen. Maar ook projecten die geen specifieke afbakening hebben, kunnen deel uitmaken van dit programma. Ook de mate van eenzaamheid die wordt aangepakt, kan verschillen. Het kan bijvoorbeeld ook om een preventieve aanpak gaan. De selectie vindt dit voorjaar plaats en het programma gaat komend najaar van start.

Groot probleem
“Eenzaamheid was al een groot probleem in onze samenleving. En de huidige crisis maakt het probleem alleen maar groter. Daarom is het zo belangrijk dat er initiatieven zijn die ervoor zorgen dat mensen op lokaal niveau naar elkaar omkijken. Zodat niemand er alleen voor hoeft te staan. Met dit programma willen we ervoor zorgen dat innovatieve en succesvolle initiatieven kunnen groeien, zodat we samen nog meer mensen uit de eenzaamheid kunnen halen of houden. We weten als Oranje Fonds dat er heel veel mooie projecten zijn die zich hiervoor inzetten en we nodigen die dan ook van harte uit om zich aan te melden voor Ondernemen tegen Eenzaamheid”, aldus Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds.

Meer nodig
Marieke Snoep, bestuurslid van het KPN Mooiste Contact Fonds en lid van de Raad van Bestuur van KPN: “Eenzaamheid is een gigantisch probleem met grote gevolgen. En gelukkig zijn er in ons land al talloze initiatieven die een steentje bijdragen aan meer sociale verbinding. Maar er is meer nodig. Wij zijn er van overtuigd dat we meer kunnen bereiken door samen te werken. Vandaag zetten we daarin een belangrijke eerste stap en roepen we ondernemers op zich te melden met hun innovatieve ideeën voor het programma Ondernemen tegen eenzaamheid. Met als doel dat we gezamenlijk voor zoveel mogelijk mensen een verschil gaan maken.”

Unieke samenwerking
Het Oranje Fonds en het KPN Mooiste Contact Fonds gaan met Ondernemen tegen eenzaamheid een unieke samenwerking aan om gezamenlijk één van de grootste problemen van de samenleving aan te pakken. Beide fondsen zetten zich beide al jaren in voor een sociaal verbonden Nederland en hebben met tienduizenden initiatieven al een groot deel van de samenleving bereikt.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1546 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail