GGZ Rivierduinen gaat personen met verward gedrag opvangen in Psychiatrische Eerste Hulp

Facebooktwitterlinkedinmail

21 juni 2017 – Leiden heeft een opvang voor mensen met verward gedrag.  Een van de belangrijke doelen is om ervoor te zorgen dat deze mensen  niet langer op een politiebureau belanden, maar opgevangen kunnen worden op de Psychiatrische Eerste Hulp  waar zij onderzocht en vervolgens doorverwezen kunnen worden, zodat zij snel de juiste zorg ontvangen. Op 13 juni 2017 is in Leiden de Psychiatrische Eerste Hulp voor personen met verward gedrag officieel  geopend.

De Psychiatrische Eerste Hulp is ingericht bij de locatie van GGZ Rivierduinen aan de Sandifortdreef, achter het Centraal Station van Leiden en schuin tegenover het LUMC. De Psychiatrische Eerste Hulp is 24 uur en 7 dagen per week  beschikbaar . Het gaat hier om situaties waarbij de politie is ingeschakeld omdat personen thuis of ergens anders door hun verwarde gedrag voor overlast zorgen of omdat zij hierdoor een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving.

Onderzoek en passende doorverwijzing
Gedurende het maximaal 6 uur durende verblijf op de Psychiatrische Eerste Hulp wordt de aard en de urgentie van de hulpvraag onderzocht. Na de beoordeling wordt, indien nodig, de persoon aangemeld voor gepaste hulp. Dat kan binnen Rivierduinen zijn wanneer er sprake is van onderliggende psychiatrische problematiek, maar ook kan men de persoon doorverwijzen naar andere zorgorganisaties. Hiertoe zijn samenwerkingsafspraken gemaakt met bijvoorbeeld de verslavingszorg en de maatschappelijke opvang.

Eerst regio Leiden
De Psychiatrische Eerste Hulp zal van start gaan voor de regio Leiden en Duin & Bollenstreek. Gedurende de eerste periode wordt bekeken of de werkwijze en de samenwerking  nog kan worden verbeterd.  Vanaf begin september is de Psychiatrische Eerste Hulp beschikbaar voor de hele regio Hollands Midden.

Vooralsnog verzorgt de politie het vervoer naar de locatie. De bedoeling is dat dit vervoer wordt overgenomen door een gespecialiseerd vervoersbedrijf. De komende maanden worden hier nadere afspraken overgemaakt.   Naar verwachting is hier in september meer over bekend.

Dit bericht is 6205 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail