Ggz-prominenten ontvangen 1e exemplaar FWG Trendrapport GGZ 

Facebooktwitterlinkedinmail

16 mei 2023 – Op maandag 15 mei namen Ruth Peetoom (voorzitter de Nederlandse ggz), Elfi Rookhuizen (Chief Nursing Officer Arkin), Sam Schoch (bestuurder GGZ Rivierduinen) Marcel Krijgsheld (NZa), Heleen Wadman (oprichter InBegrepen en ervaringsdeskundige ggz) en Gijs Coppens (OpenUp en iPractice) het eerste exemplaar van het FWG Trendrapport GGZ in ontvangst. Het rapport geeft een overzicht van de meest richtinggevende trends en ontwikkelingen in de ggz.

De aanwezigen complimenteerden de onderzoekers ermee dat het rapport de juiste vragen en gedachten oproept. Ruth Peetoom: “Mooi dat dit rapport ook ingaat op mensen die werken in de ggz. Dat is onderscheidend ten opzichte van andere rapporten over de ggz.” Elfi Rookhuizen: “We moeten vooral investeren in de mensen in de ggz.”

Voor wie is de ggz?

De zes genodigden kregen het trendrapport uit handen van Astrid Westerbeek, directeur-bestuurder bij Stichting FWG. Zij leidde een rondetafelgesprek, op basis van de beschouwing in het trendrapport. Een belangrijke vraag die besproken werd: ‘Voor wie is de ggz?’. Iedereen benadrukte dat in tijden van schaarste de mensen met complexe problematiek prioriteit zouden moeten hebben. Maar dit zien we in de praktijk niet altijd terug. Marcel Krijgsheld: “Ook lichte problematiek kan noodzakelijke ggz-zorg zijn. Die scheiding is niet zwart-wit.” 

De ggz in de maatschappij

De kracht van de ggz is dat deze midden in de maatschappij staat. Sam Schoch: “Er spelen vaak problemen als bestaansonzekerheid, huurachterstand en eenzaamheid. Maar deze maatschappelijke opgave moeten we niet incorporeren in de opdracht van de ggz.” Ruth Peetoom: “Veel problemen zijn maatschappelijke problemen in een mentale jas.” Heleen Wadman: “Het is belangrijk om goed te kijken naar wat iemand écht nodig heeft. Maar je kan iemand niet gelukkig maken.” 

Op het tweede gezicht

De aanwezigen waren erg te spreken over de titel van het trendrapport, ‘Op het tweede gezicht’, onder andere vanwege het menselijke aspect. Gijs Coppens: “In de ggz gaat het uiteindelijk over het verhaal achter de mens, en dat zie je vaak niet meteen.” De onderzoekers kozen deze titel, omdat ze met het trendrapport verder willen kijken dan de knelpunten en de vele paradoxen en tegenstellingen die je op het eerste gezicht in de ggz-branche ziet. 

Het FWG Trendrapport GGZ maakt deel uit van een reeks rapporten waarin de belangrijkste trends en ontwikkelingen per zorgbranche worden geschetst. Eerder verschenen het trendrapport over de VVT en over de gehandicaptenzorg. Het volgende trendrapport van FWG richt zich op trends in de ziekenhuisbranche. 

Het FWG Trendrapport GGZ is kosteloos te bestellen of te downloaden via www.fwg.nl/trendrapportGGZ.

Bron: persbericht

Dit bericht is 690 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail