GGZ in problemen door corona: ‘Online hulp niet voor iedereen geschikt’

Facebooktwitterlinkedinmail

21 maart 2020 – Patiëntenverenigingen vrezen dat de hulp voor mensen met psychiatrische aandoeningen in gevaar komt door het coronavirus. Behandelaars en instellingen zijn ondertussen keihard aan het werk om alle hulp zoveel mogelijk te laten doorgaan, en verzinnen creatieve alternatieven, zo meldt de NOS

“Natuurlijk zien we onze cliënten het liefst face to face”, vertelt psycholoog Vera Hin. “Maar beeldbellen en online hulpprogramma’s zijn goede alternatieven voor veel mensen. En altijd nog beter dan telefoneren, want met beeldbellen bijvoorbeeld kan ik zien hoe iemand reageert. Of iemand moet huilen. Of van slag is.”

Hin zegt er onmiddellijk achteraan dat online hulp niet voor iedere patiënt optimaal is. “Dit werkt bij mensen die redelijk zelfstandig en stabiel zijn. Mensen die in een acute crisis zitten, hebben heel andere hulp nodig. Maar gelukkig kunnen we ervoor zorgen dat die hulp er ook nog steeds is.”

Bij GGNet, maar ook bij veel andere instellingen, zo blijkt uit een telefonische rondgang, is bezoek aan inwonende patiënten gelimiteerd of verboden. Op veel plekken is er geen dagbesteding meer, en gaan bijvoorbeeld ook groepstherapieën niet meer door. De intensieve zorg en crisiszorg lijken overal wel gegarandeerd. Hin: “Wij hebben de afgelopen dagen nog nooit zo hard gewerkt om te zorgen dat mensen niet in de kou komen te staan.”

Ook Trudy Jansen van de Veerkracht Centrale, een club van ervaringsdeskundigen, is bang dat mensen buiten de boot vallen. Zij wil daarom dat brancheorganisatie GGZ Nederland richtlijnen opstelt zodat duidelijk wordt wat voor hulp er nog wel moet zijn ondanks de Corona-beperkingen. “Urgente zorg zal beschikbaar moeten blijven. Als dat niet gebeurt, is een toename van het aantal zelfdodingen en andere zware psychische problemen niet te voorkomen”, schrijft Jansen in een brief aan GGZ Nederland.

Heb jij hulp nodig?

Korrelatie is bereikbaar via 0900-1450 en chat op www.mindkorrelatie.nl

Bron en uitgebreid artikel op NOS.nl 

Dit bericht is 8478 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail