Stichting Me Mam: platform voor moeder met psychische klachten na bevalling

Facebooktwitterlinkedinmail

7 december 2017  – Karin den Oudsten is dé Libelle Ster volgens de lezeressen van het gelijknamige weekblad. Ze zette Stichting Me Mam op: een platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling. Deze prijs betekent meer aandacht en begrip voor psychische aandoeningen rondom zwangerschap.

“Dat je als vrouw na je bevalling níet op een roze wolk belandt maar psychische klachten ervaart, is nog altijd een groot taboe, merkte Karin. Met Stichting Me Mam maakt zij het verschil. “Door het meemaken van zowel een postnatale depressie in 1997 als een kraambedpsychose in 2008 was duidelijk dat ik een missie in het leven heb: het bespreekbaar maken van het taboe op deze klachten.” Karin den Oudsten geeft ook geaccrediteerde trainingen aan kraamverzorgenden over psychische klachten na een bevalling.

Het grootste probleem
“Ik verheugde me op een leuke kraamtijd toen ik acht jaar geleden beviel van mijn tweede zoon. In plaats daarvan kreeg ik een acute kraambedpsychose, waarna een gedwongen opname volgde. Toen ik na vijf weken weer thuis kwam, begon mijn herstelproces. Omdat ik na de eerste bevalling depressieve klachten had ervaren, wist ik dat dit echt iets anders was. Het grootste probleem lag niet in het herstellen ervan, maar wat anderen ineens van me vonden. Van mezelf ben ik een positief ingestelde vrouw, maar opmerkingen als ‘blijf optimistisch’, ‘je hebt toch een gezond kindje’ of ‘ga eens wat leuks doen’, daar kon ik echt helemaal niets mee. De verloskundige heeft zelfs tegen mijn familie gezegd ‘dat ze toch wist waar ze aan begonnen was’. Het allerergste was dat ik – vanwege het onbegrip – geen contact meer heb met twee vriendinnen.”

Tienduizenden moeders
“Een psychose ervaren na de bevalling, daarin ben ik niet de enige. Per jaar overkomt dit zo’n 300 tot 400 vrouwen in Nederland. Daarnaast zijn er jaarlijks tienduizenden vrouwen die te maken krijgen met depressieve klachten, angsten, stress (PTSS) en dwangklachten. De maatschappelijke impact ervan is zo groot dat het ons verbaast dat er niet meer aandacht voor is. Het hele gezin is ontregeld als de moeder zichzelf niet is, en de terugkeer naar een eventueel arbeidsproces wordt hierdoor flink belemmerd.”

(H)erkenning, Hulp en Herstel
“Stichting Me Mam ondersteunt moeders in de herkenning van de klachten. Pas dan kan er gericht gezocht worden naar de juiste hulpverlening en kan uiteindelijk het herstelproces beginnen. Dit verloopt voor een moeder met psychotische ervaringen wat anders, daarin zijn het meestal de gezinsleden of de kraamverzorgenden die deze problematiek herkennen.”

Duurzaam begrip
“Het doormaken van psychische klachten is voor een verjaardagsfeestje nooit een gezellig onderwerp, maar er zou wél over gepraat moeten worden. Als we het in deze maatschappij over duurzaamheid hebben, dan willen we ons als Stichting daar graag bij aansluiten en inhoud geven. Wij willen duurzaam begrip voor deze moeders.”

www.memam.nl

www.karindenoudsten.nl

Bron: kckz.nl

Dit bericht is 5078 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail