GGZ Delfland gaat samenwerking aan met Virtual Reality ontwikkelaar

Facebooktwitterlinkedinmail

8 mei 2018 – Ggz-instelling GGZ Delfland gaat samen met techbedrijf CleVR virtual reality-toepassingen ontwikkelen ter ondersteuning van de behandeling van psychische stoornissen. De organisaties ondertekenden hiertoe op 30 april een samenwerkingsovereenkomst.

Bij GGZ Delfland kunnen cliënten momenteel al situaties oefenen in een 3D-supermarkt, -winkelstraat en -café-restaurant. Binnen enkele maanden komt er een busrit door een stad bij. CleVR werkt momenteel aan de ontwikkeling van deze omgeving.

In de toekomst gaat GGZ Delfland in nieuwe en uitgebreidere virtuele omgevingen investeren. Virtuele karakters worden steeds realistischer gemaakt en er zijn steeds meer handelingen mogelijk. Zo kan er straks bijvoorbeeld afleiding worden toegevoegd in de vorm van harde muziek of een vogel die langs vliegt. Ook kunnen cliënten binnenkort een 360° video mee naar huis nemen als huiswerk.

Bewezen effectief

VR wordt al ruim 30 jaar onderzocht als nuttige techniek in de geestelijke gezondheidszorg. Op dit moment komt het in een stroomversnelling omdat de apparatuur veel betaalbaarder is geworden. Met name op het gebied van angststoornissen en psychose is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan. Bij angststoornissen is gebleken dat behandelingen met virtual reality even effectief zijn als de ‘klassieke’ behandelingen zoals bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Op het gebied van psychose is onderzocht dat VR heel goed werkt op het gebied van angst en paranoïdie.  De behandeling bestaat meestal uit het blootgesteld worden aan een werkelijkheid of er wordt gebruik gemaakt van rollenspellen. Beiden zijn wetenschappelijk erkende behandeltechnieken die in verschillende protocollen voorkomen.

Bron: ggznederland.nl/ GGZDelfland.nl

Dit bericht is 3371 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail