Gebruik smartphone heeft invloed op slaapkwaliteit

Facebooktwitterlinkedinmail

smart-phone-e-300x199

11 november 2016 – Hoe meer tijd je op een smartphone bezig bent, hoe slechter je slaapt. Ook duurt het langer om in slaap te vallen als je je smartphone net voor het naar bed gaan nog hebt gebruikt, zo meldt nu.nl

Dat schrijft TIME op basis van een nieuwe studie, die werd gepubliceerd in PLOS ONE. Ook eerdere onderzoeken suggereren dat gebruik van smartphones invloed heeft op de nachtrust.

De studie is echter geen bewijs dat een groter gebruik van smartphones slechte slaap veroorzaakt. “We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat mensen die niet kunnen slapen, die tijd opvullen met het kijken op hun smartphone”, aldus Gregory Marcus, een van de auteurs van de studie.

Marcus vindt de uitkomst van het onderzoek desalniettemin zorgwekkend. “Er komt steeds meer bewijs dat slechte slaapkwaliteit niet alleen invloed heeft op je concentratievermogen en humeur, maar ook een belangrijke risicofactor kan zijn voor verschillende ziektes.”

 App

Voor het onderzoek gebruikten 653 volwassen Amerikanen een maand lang een app die bijhield hoeveel tijd ze op hun scherm keken. Ook hielden ze bij hoe lang en hoe goed ze sliepen.

Deelnemers aan het onderzoek keken gemiddeld 3,7 minuut per uur op hun scherm. “Gemiddeld genomen zagen we dat mensen die hun smartphone meer gebruikten, minder goed sliepen.”

Ook andere onderzoeken suggereren dat schermen een goede slaap in de weg staan en dat het blauwe licht dat wordt uitgestraald de aanmaak van het slaaphormoon melatonine onderdrukt.

Marcus adviseert mensen die moeite hebben met in slaap vallen dan ook om naar hun smartphonegebruik te kijken. “Omdat slaapkwaliteit zo belangrijk is, zouden mensen dit onderzoek serieus moeten nemen en het laatste uur voor ze gaan slapen niet meer op hun smartphones moeten kijken.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3818 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail