Forse financiele problemen voor GGZ-organisatie Rivierduinen

Facebooktwitterlinkedinmail

15 juni 2017 – Rivierduinen zit flink in de financiële problemen. Niet alleen sluit de regionale organisatie voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) het huishoudboekje van 2016 af met een fors verlies van 8,3 miljoen euro. Ook voelt Rivierduinen de hete adem van de bank bij wie ze miljoenenleningen heeft uitstaan. Dat blijkt uit de recent openbaar gemaakte jaarrekening voor 2016, zo meldt het Leidsch Dagblad. 

De instelling voor de geestelijke gezondheidszorg in de Leidse, Alphense en Goudse regio voert onderhandelingen met de kredietverstrekker om niet verder in de problemen te komen. Rivierduinen voldoet namelijk niet aan de eisen. Enkele weken geleden gaf de bank een ’waiver’ af. Dat wil zeggen dat de bank de situatie bij Rivierduinen nog tot eind dit jaar gedoogt.

Of de instelling dan wél aan de verplichtingen voldoet, is nog maar de vraag. Letterlijk schrijft de raad van bestuur: ,,Eind 2017 zullen naar huidig inzicht de vereiste bankconvenanten mogelijk niet gehaald worden. Rivierduinen is afhankelijk van de bank voor het opnieuw verkrijgen van een ’waiver’ in geval van niet voldoen aan de normen.’’

Weigert de bank de financiële problemen nog langer te gedogen, dan kan deze een lening van zeven miljoen euro direct opeisen. De bestuurders verwachten echter geen faillissement. Ze maken zich geen zorgen, omdat de accountant de jaarrekening goedkeurde. ,,Als de bank geld opeist, dan zijn hiervoor voldoende liquide middelen beschikbaar.’’ Rivierduinen had eind 2016 bijna 45 miljoen op de spaarrekening.

De instelling heeft een jaarlijkse begroting van ruim 160 miljoen en heeft op dit moment 173 miljoen aan schulden uit staan.

De geldproblemen worden onder andere veroorzaakt door de veranderingen die de GGZ de afgelopen vier jaar heeft doorgemaakt, aldus de bestuurders. Het budget voor zorgverlening daalde van 190 naar 158 miljoen euro. Het aantal medewerkers kromp in diezelfde tijd van 2100 volledige arbeidsplaatsen naar 1700….. >>

Lees het hele artikel op : Leidschdagblad.nl

Dit bericht is 11031 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail