World Mental Health Day: ‘GGZ voor iedereen: laat we het waarmaken!’

Facebooktwitterlinkedinmail

10 oktober 2021 – Vandaag is het de World Mental Health Day. Op deze dag wordt elk jaar op 10 oktober wereldwijd aandacht besteed aan psychische gezondheid, ook in Nederland.  De World Health Organisation  (WHO) roept op om geestelijke gezondheidszorg voor iedereen mogelijk te maken. Het thema van de Landelijke Dag Psychische Gezondheid 2021 is #Openup. 

De COVID-19-pandemie heeft een grote impact op de mentale gezondheid van mensen. Sommige groepen, waaronder gezondheidswerkers en andere eerstelijnswerkers, studenten, alleenstaanden en mensen met reeds bestaande psychische aandoeningen, zijn bijzonder getroffen. En diensten voor psychische, neurologische en middelengebruiksstoornissen zijn aanzienlijk verstoord.

Toch is er reden tot optimisme. Tijdens de Wereldgezondheidsvergadering in mei 2021 erkenden regeringen van over de hele wereld de noodzaak om hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg op alle niveaus op te schalen. En sommige landen hebben nieuwe manieren gevonden om hun bevolking geestelijke gezondheidszorg te bieden.

Tijdens de World Mental Health Day-campagne van dit jaar laat de WHO de inspanningen zien die in sommige van deze landen zijn geleverd en moedigen zij je aan om positieve verhalen te benadrukken als onderdeel van jouw eigen activiteiten, als inspiratie voor anderen.

De WHO zal ook nieuwe materialen bieden, in gemakkelijk leesbare formaten, over hoe je voor jouw eigen geestelijke gezondheid kunt zorgen en ook anderen kunt ondersteunen.

De campagneslogan Geestelijke gezondheidszorg voor iedereen: laten we het waar maken

Meer informatie en campagnemateriaal vind je op de website van de WHO >>>

Landelijke Dag Psychische Gezondheid

Ook in ons land is er aandacht voor de World Mental Health Day.  Onder de naam Landelijke Dag Psychische Gezondheid  organiseert MIND, sinds 2017,  samen met Human en 3FM de #Openup campagne: een week waarin we iedereen en in het bijzonder jongeren oproepen open te zijn over psychische problemen. Praat erover, en laat ook aan anderen zien dat jij openstaat voor het verhaal van een ander.

Dit jaar heeft MIND ervoor gekozen de week te laten starten op de Landelijke Dag Psychische Gezondheid. MIND hoopt dat zoveel mogelijk organisaties, zoals zorginstellingen, scholen en bedrijven, rondom deze dag aandacht willen besteden aan openheid over psychische problemen.

Social media post? Gebruik #Openup en #WorldMentalHealthDay

Bron: wijzijnmind.nl / who.int

Dit bericht is 3588 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail