Film over HIC: ‘De separeer is het meest angstige wat ik ooit heb meegemaakt’

Facebooktwitterlinkedinmail

HIC

14 maart 2016 – De afgelopen jaren is samen met zo’n 24 GGz-instellingen een nieuwe manier van crisisopname ontwikkeld, genaamd High & Intensive Care (HIC).

Het nut en noodzaak van dit nieuwe zorgconcept is nu te zien in een korte film. De film toont vanuit verschillende perspectieven dat separeren in de geestelijke gezondheidszorg niet meer hoeft. Het concept werkt; er is al een voorbeeld waar het aantal separaties met maar liefst 90% is afgenomen.

De discussie over ambulantiseren en reductie van klinische bedden, de wens om dwang en drang terug te dringen, de toenemende verantwoordelijkheid van gemeenten en de verzuchting van cliënten over het traumatisch effect van een gedwongen opname, zijn dringende redenen om in Nederland een nieuw perspectief te bieden voor cliënten die opgevangen dienen te worden in een periode van ernstige ontregeling.

Deze nieuwe manier van crisisopname is een radicale omslag in de GGz: hoe slechter het met de cliënt gaat, hoe intensiever het contact. Isoleren helpt niet. Contact wel. De film is vanuit Stichting HIC, samen met cliënten, familie, ervaringsdeskundigen en professionals tot stand gekomen en laat vanuit verschillende invalshoeken zien wat HIC inhoudt.

Dit bericht is 7548 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail