Expertisecentrum voor slachtoffers van geweld opent deuren in Capelle aan den IJssel

Facebooktwitterlinkedinmail

17 september 2021 – Voor zorginstelling Fier gaat een langgekoesterde droom in vervulling. Op donderdag 16 september opende Prinses Beatrix officieel de tweede Veilige Veste in Capelle aan den IJssel. De Veilige Veste is een unieke voorziening waar slachtoffers van geweld, uitbuiting en misbruik opvang, behandeling en bescherming krijgen en kunnen werken aan hun toekomst. 

‘Niemand zou zich moeten verstoppen of opgesloten worden als bescherming tegen geweld terwijl de daders vrij rond lopen. Dat is toch de wereld op z’n kop?’ Met die gedachte ontwikkelde Fier de eerste Veilige Veste, die sinds 2012 in Leeuwarden staat. Niet veel later ontstond de ambitie om ooit een tweede Veilige Veste neer te zetten.

Veiligheid en zorg hand in hand

Met het openen van de Veilige Veste in Capelle is die ambitie werkelijkheid geworden en ontstaat er nog een plek in Nederland waar hoogwaardige zorg, veiligheid en onderzoek met elkaar gecombineerd worden. Fier kan voortaan nog meer (jonge) slachtoffers van geweld opvangen en behandelen. Afgelopen december is het pand opgeleverd en ondertussen zijn de leefgroepen uit Rotterdam verhuisd naar het gloednieuwe pand. Ook het Centrum tegen Kinderhandel Mensenhandel (CKM) – dat onderdeel is van Fier – heeft intrek genomen in de Veilige Veste. Als gevolg van de corona-pandemie kon het pand echter nu pas officieel geopend worden.

Het concept Veilige Veste: : landelijk expertisecentrum

De Veilige Veste is plek waar gewerkt kan worden aan een toekomst zonder geweld. Het is een duurzaam gebouw dat uitstraalt: hier ben je veilig en je verdient het om op deze mooie plek te zijn. Daarnaast kan de kennisfunctie van de Veilige Veste, die gericht is op ontwikkeling, innovatie en opleiding, er verder vormgegeven worden. Fier-bestuurder Linda Terpstra is trots: ‘Het is van grote waarde dat we nu ook een Veilige Veste in de randstad hebben. Dichtbij universiteiten en kenniscentra. Op die manier kunnen we ons vernieuwende en hoogwaardige zorgconcept verder ontwikkelen.’

Dankzij een schenking van de Nationale Postcode Loterij kon het pand in Capelle worden aangekocht en duurzaam worden verbouwd. Met de steun van vele bedrijven, fondsen en serviceclubs kon het gebouw worden ingericht en konden alle faciliteiten worden gerealiseerd. Sigrid van Aken, directievoorzitter van de Postcode Loterij: ‘De innovatieve, maatschappelijke initiatieven als Fier, die uit een enorme noodzaak en urgentie zijn ontstaan, kunnen zoveel betekenen voor de samenleving. En ze verdienen daarom de steun van zowel publieke als private financiering, een combinatie die passend is op dit soort terreinen.’

Five Days Inside bij Fier

Op 1 september kwamen de verhalen van een aantal van de slachtoffers die bij Fier verblijven uitgebreid in beeld bij Five Days Inside op RTL5. Five Days Inside is een televisieprogramma waarin de presentatoren instellingen in Nederland bezoeken waar je normaal gesproken niet zomaar binnenkomt. In dit geval verbleef Natasja Froger vijf dagen en nachten bij een van de behandelgroepen voor slachtoffers van loverboys. Zelfs voor deze doorgewinterde presentatrice waren de verhalen van de slachtoffers enorm schokkend:

‘Dit was een week die ik nooit meer ga vergeten. Ondanks dat ik al veel gehoord en meegemaakt heb, komt elk verhaal hier als een mes in je hart binnen’, aldus Natasja.

Over Fier
Fier biedt hulp aan slachtoffers, getuigen én plegers van geweld. We gaan voor duurzame hulp die blijvende effecten sorteert in de levens van kinderen, jongeren en volwassenen. Daarom werken we holistisch en investeren we in alle levensgebieden van onze cliënten; van gezondheid tot sociale contacten en familie, en van scholing tot werkervaring. We leggen het accent het liefst zo veel mogelijk op de toekomst, op ambities en dromen. www.fier.nl

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 1596 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail