Gespannen zijn voor een examen is gezond. De spanning helpt je alert te zijn en beter te presteren. Dit is gezonde stress. Maar sommige mensen hebben last van zoveel spanning, dat de stress hen teveel wordt. Er is dan sprake van examenstress. Examenstress wordt ook wel examenvrees of examenangst genoemd.
Gezonde examenstress kan omslaan in ongezonde examenstress. De angst om te falen werkt verlammend. Je bent bang dat het examen verkeerd zal aflopen. Je denkt: ‘Het gaat niet lukken, ik krijg vast een black-out’. Juist door deze angst presteer je vervolgens onder je niveau. De dagen voorafgaand aan het examen kunnen door de spanning vreselijk zijn: klachten als slecht slapen, hoofdpijn, buikpijn en nervositeit komen veel voor.
De examenperiode komt er weer aan. Vanaf 11 mei beginnen VMBO, HAVO en VWO- leerlingen aan een van de spannendste periodes in hun leven: het eindexamen. Spanning voelen voor een examen is gezond. Maar sommige leerlingen worstelen met zoveel spanning, dat de stress hen teveel wordt. Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. Jean-Pierre van der Ven, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid geeft je 10 gratis adviezen.
Advies 1 Denk positief
Bij examenstress voel je de neiging om weg te kruipen. Je denkt: laat dat hele examen maar zitten! Deze neiging moet je in jezelf herkennen. Zet er vervolgens meteen andere gedachten tegenover, gedachten die je helpen in plaats van hinderen. Bijvoorbeeld: ik heb me goed voorbereid; het is ook goed als ik net een voldoende haal; ik heb mijn zwemdiploma toch ook gehaald?
Advies 2 Houd je aan een aantal basisregels
Daarnaast kun je de basisvoorwaarden voor een goed examen in acht nemen. Ga op tijd naar bed – dus niet de hele nacht doorblokken. Sta op tijd op, zodat je rustig kunt ontbijten en ook in alle rust naar de plek van het examen kunt gaan. Door stress vermindert je capaciteit om te analyseren en om je geheugen te gebruiken, capaciteiten die je nodig hebt als je examen doet. Als je goed bent uitgerust zal je brein veel beter werken.
Advies 3 Sta jezelf toe om zenuwachtig te zijn
Als je tijdens het examen heel zenuwachtig of bang bent heeft het geen zin om tegen jezelf te zeggen dat je nu! rustig! moet blijven. Gebruik de omgekeerde methode: sta jezelf toe om je zenuwen te voelen. Neem aan het begin van het examen en daarna elk half uur drie minuten de tijd om je helemaal op je angst te focussen. Daarna ga je weer aan de slag. Als je daarna angst voelt zeg je: even wachten, straks ben jij weer aan de beurt!
Advies 4 Leer ontspannen
Leer jezelf om te ontspannen op commando. Door training van je ademhaling en je spieren kun je leren om spanning te verminderen op momenten dat het echt nodig is. Op de website van Fonds Psychische Gezondheid vind je oefeningen om te leren ontspannen.
Advies 5 Wees rampgedachten te slim af
Door stress en angst krijg je de neiging om in gedachten van een kleine aanleiding een grote ramp te maken. Een vaste keten van rampgedachten bezorgt je steeds meer angst: je hebt geen pen bij je, dus kun je niets opschrijven, dus zak je voor je examen. Niet waar! Zodra je het begin van zo’n keten van rampgedachten merkt, zeg je tegen jezelf: is dit echt waar? Klopt het wat ik denk?
Advies 6 Zoek alternatieven
Daarna zoek je naar alternatieven. Heeft er nog iemand een pen bij zich? Kan ik die misschien lenen? De juiste volgorde is: twijfel aan je rampgedachten, dan actie.
Advies 7 Spreek jezelf toe met bemoedigende woorden
Maak van tevoren een lijstje met successen in je leven (goede cijfers gehaald, gescoord bij voetballen, fijne vrienden leren kennen). Leer dit uit je hoofd door het dagelijks drie keer hardop voor te lezen. Neem het mee naar je examen. Op momenten dat de spanning te groot wordt, lees je het briefje aandachtig door.
Advies 8 Wacht…
Spanning neemt altijd vanzelf af. Na een poosje zijn de stresshormonen in je lichaam namelijk gewoon op. Je kunt er dus op wachten (5-10 minuten) dat de stress wegzakt.
Advies 9 Peil je stressniveau
Geef het stressniveau dat je op dit moment hebt een getal tussen 0 en 100 procent. Train jezelf erin om af en toe te ‘peilen’: waar zit ik nu? Het is een geruststelling om te merken dat je stressniveau vanzelf zakt, maar ook om te merken dat je het niveau kan laten dalen door sommige dingen te doen of te laten.
Advies 10 Geen alcohol en zo min mogelijk koffie en thee
Drink in de examentijd even geen alcohol en zo min mogelijk koffie en thee. Alcohol en cafeïne geven je heel even een positieve duw in de rug, maar daarna zak je weg. Je droogt er van uit. Daardoor presteer je slechter.
Veel succes met je examens. En onthoud: relax!
Heb jij last van examenangst? Doe de test:
Door het maken van deze test kun je in kaart brengen of jij last hebt van ongezonde examenstress, ofwel examenangst. De test bestaat uit 10 vragen.
Wat u als ouder kunt doen?
De examenperiode komt er weer aan. Vanaf 11 mei beginnen leerlingen van VMBO, HAVO en VWO aan een van de spannendste periodes in hun leven: het eindexamen. Spanning voelen voor een examen is gezond. Maar sommige leerlingen worstelen met zoveel spanning, dat de stress hen teveel wordt. Niet alleen voor leerlingen is het een spannende periode, ook voor de ouders. Wat kunt u als ouder doen om uw kind te helpen? En wat moet u vooral niet doen? Jean Pierre van der Ven, psycholoog van Fonds Psychische Gezondheid, geeft tien tips.
- Vraag niet overdreven veel hoe het gaat, of het moeilijk was en hoeveel vragen uw kind goed had.
- Beter is het om een oase van rust te creëren. Als uw kind wil praten zal dat vanzelf gaan als de sfeer rustig is thuis.
- Hoe creëer je rust? Ben thuis (of probeer in ieder geval meer thuis te zijn tijdens de examenperiode), maar doe wel uw eigen dingen. Zorg voor momenten met een kop thee en iets lekkers en bespreek dan ook dagelijkse dingen.
- Val uw kind niet lastig met uw eigen beslommeringen. Misschien is het druk op uw werk, maar het is beter om dit nu even niet te bespreken.
- Vertel niet teveel verhalen over die goeie oude tijd (uw eigen examenverhalen). Die examenverhalen heeft u ook pas achteraf verzonnen, daar heeft uw kind nu niets aan!
- Kook lekker, maak het bed op, doe de was, kortom: vertroetel uw kind zonder heel nadrukkelijk te zijn.
- Zorg voor een goede studeerplek, die is opgeruimd en waar geen lawaai is.
- Sommige kinderen vinden het fijn om na een extra zware dag beloond te worden. Koop een klein cadeautje of stel een avondje bioscoop in het vooruitzicht.
- Geef deze periode geen feesten. Nodig geen vrienden uit voor diners. En doe even niet mee aan de buurtbarbecue.
- Maar vooral: life goes on. Stilte en rust zijn voorwaarden, maar de focus in het gezin moet niet alleen maar op uw kind komen te liggen.
Bron: psychischegezondheid.nl
Dit bericht is 55131 keer gelezen.