Onderzoek naar web-based therapie ter vermindering zelfmoord onder LHBT-jongeren

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juli 2017 – Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele jeugd doen 3 tot 5 keer vaker een suïcidepoging dan heteroseksuele jongeren; transgender personen doen zelfs 10 maal zo vaak een zelfmoordpoging. Vanwege hun specifieke behoeften, hun identiteitsproblemen en hun minderheidsstatus lijken suïcidale lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren (LHBT jongeren) slecht toegang te hebben tot effectieve zorg.

Onderzoekers van de basiseenheid Jeugdstudies van de Rijksuniversiteit Groningen zullen de komende jaren samen met oa. Movisie en 113zelfmoordpreventie onderzoek doen naar een laagdrempelige web-based therapie, gericht op suïcidale LHBT jongeren.

Het onderzoeksteam, onder leiding van Dr. Diana van Bergen ontvangt voor het onderzoek een subsidie van 300.000 euro van ZonMW. De titel van het onderzoeksvoorstel is ‘Preventing suicidality among Dutch Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender (LGBT) youth through a web-based intervention addressing suicidality in relation to sexual and gender identity issues’.

Minderheidsstress kan leiden tot suïcidaliteit

De negatieve houding of reacties van anderen, of verwachtingen hierover, over de seksuele oriëntatie of gender identiteit zorgt bij een deel van de LHBT jeugd voor voortdurende stress en gaat gepaard met angst, zichzelf afwijzen, en een laag zelfvertrouwen. Dit kan vervolgens leiden tot suïcidaliteit en depressie. Deze stressfactoren, ook wel minderheidsstress genoemd, spelen een belangrijke rol bij het begrip over de verhoogde suïcidaliteit. De onderzoekers verwachten dat de LHBT jongeren door de web-based interventie beter kunnen omgaan met minderheidsstress.

Ouders meer bewust van waarschuwingssignalen rond suïcidaliteit

In het onderzoek is ook aandacht voor de ouders van LHBT jongeren. Zij kunnen een belangrijke rol spelen bij het kunnen omgaan met minderheidsstress. De onderzoekers verwachten dat LHBT jongeren door de therapie zullen profiteren van het vergroten van hun vaardigheden om te communiceren met hun ouders over hun seksuele- en genderproblematiek. Om te zorgen dat ouders zich meer bewust worden van waarschuwingssignalen rond suïcidaliteit bij hun LHBT kinderen, zal een aparte ouder web portal worden ontwikkeld voor een bestaande website voor LHBT jongeren (iedereenisanders.nl).

Web-basedtherapie gebaseerd op bestaande effectieve behandeling

De web-based interventie ter voorkoming van suïcidaliteit onder LHBT-jongeren wordt ontwikkeld in samenwerking met professionals in de gezondheidszorg, LHBT-jongeren en hun ouders, en vrijwilligers die met LHBT jongeren werken. Daarnaast is de interventie gebaseerd op diverse bestaande effectieve online en face-to-face cognitieve gedragstherapie modules voor adolescenten en volwassenen.

Projectteam:

  • Dr. Diana van Bergen, RUG, Jeugdstudies, Hoofdaanvrager
  • Dr. Laura Baams, RUG, Jeugdstudies, Projectleider
  • Dr. Henny Bos, UvA, Pedagogische Wetenschappen, Mede-aanvrager
  • Prof. dr. Greetje Timmerman, RUG, Jeugdstudies, Mede-aanvrager

In samenwerking met

  • 113zelfmoordpreventie
  • Movisie, Kennisinstituut voor Sociale Vraagstukken,
  • Dr. John Pachankis (Yale University)
  • Dr. Jo Robinson (Orygen, the national center of excellence in youth mental health, Sydney)
  • Diverse LHBT organisaties (het COC, Stichting Outway, GayStraight Alliance, Respect2Love, the Hangout, Transgendernetwerk Nederland en Transgendergroep Groningen)

Bron: rug.nl

Dit bericht is 2956 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail