Belgische huisarts krijgt richtlijn behandeling depressie

Facebooktwitterlinkedinmail

depressie

20 december 2016 – Belgische huisartsen krijgen vanaf januari een nieuwe richtlijn voor het behandelen van depressies. Daar staat onder meer in hoe ze precies de juiste diagnose moeten stellen, maar ook wanneer ze het best antidepressiva voorschrijven, zo meldt demorgen.be.

Een op de tien Belgen slikt antidepressiva en in 75 procent van de gevallen worden die voorgeschreven door huisartsen. Enkele jaren geleden al kaartten een resem experts aan dat huisartsen beter onderlegd zouden moeten zijn in het behandelen van depressies. Te vaak worden antidepressiva voorgeschreven, al gebeurt het ook dat een behandeling te snel wordt stopgezet.

De richtlijnen zijn het werk van een van de werkgroepen van het Belgian Psychotropics Expert Platform (BelPEP). Dat platform moet het adequaat gebruik van psychoactieve medicatie, waaronder slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva en antipsychotica bevorderen.

In een interview in demorgen bepleit de Deense hoogleraar Peter Gotzsche zelfs dat huisartsen helemaal geen antidepressiva meer zouden mogen voorschrijven. “Psychiaters hebben al moeite om symptomen van een depressie te onderscheiden van bijwerkingen van het medicijn. Laat staan huisartsen die maar 10 minuten tijd hebben per patiënt.”

Zo ver gaat BelPEP niet, al erkennen de experts dat de huisartsen nood hebben aan extra ondersteuning. “Hoe maak je het onderscheid tussen een echte depressie en depressieve klachten? Vanaf wanneer schrijf je medicatie voor, maar ook: hoelang duurt zo’n behandeling? Dat zijn allemaal vragen waar onze richtlijn antwoord op geeft”, zegt professor psychiatrie Koen Demyttenaere (KU Leuven), voorzitter van de werkgroep.

Bron: demorgen.be

Dit bericht is 3579 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail