20 november 2020 – Bijna 1 op de 5 patiënten met Covid 19 krijgt binnen de drie maanden na besmetting last van psychische klachten zoals als angst, depressie of slapeloosheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford. Patiënten met psychische aandoeningen hebben 65% grotere kans op een coronabesmetting dan mensen zonder psychische problemen is een andere opvallende conclusie.
Volgens dr. Max Taquet van het National Institute for Health Research moeten psychiatrische stoornissen worden toegevoegd aan de lijst met risicofactoren voor Covid-19.
De onderzoekers bekeken bijna 70 miljoen Amerikaanse gezondheidsdossiers, waaronder meer dan 62.000 patiënten die tussen 20 januari en 1 augustus van dit jaar met Covid-19 gediagnosticeerd werden. 18,1 procent van de personen bij wie Covid-19 was vastgesteld, kreeg veertien tot negentig dagen later ook de diagnose van psychische problemen. Bij 5,8 procent ging het om een eerste diagnose van zulke klachten in hun leven.
De wetenschappers vergeleken de gegevens van nog zes andere aandoeningen over dezelfde periode: griep, andere luchtweginfecties, huidinfectie, galstenen, nierstenen en grote botbreuken. Bij patiënten met deze kwalen varieerde het percentage dat binnen de drie maanden voor het eerst gediagnosticeerd werd met een psychische stoornis tussen 2,5 tot 3,4 procent. Bij de coronapatiënten ging het dus om 5,8 procent, wat overeenkomt met bijna een verdubbeling van het risico op het ontwikkelen van psychische problemen voor wie Covid-19 opliep.
Of er sprake is van een direct verband tussen de coronabesmetting en de diagnose van een psychische stoornis, dat moet verder worden onderzocht, benadrukt Paul Harrison, professor psychiatrie aan de universiteit van Oxford. Het onderzoek houdt bijvoorbeeld geen rekening met andere factoren die de psychische gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals iemands sociaal-economische achtergrond en het feit dat iemand rookt of drugs gebruikt. Ook zou de stress die de coronapandemie met zich meebrengt, volgens professor Harrison, een rol kunnen spelen. “Al kan het wel degelijk ook aannemelijk zijn dat Covid-19 een rechtstreeks effect heeft op de hersenen en op de psychische gezondheid, maar dat moet dan nog verder worden onderzocht”, aldus Harrison.
Bron: hln.be
Dit bericht is 3967 keer gelezen.